Be kell oltani a gyerekeket, mondják a szakemberek

2021. július 8., 12:13
ma7 | TASR

Arra szólították fel a szakemberek ma az egészségügyi minisztériumban tartott sajtótájékoztatón a szülőket, hogy oltassák be a gyerekeiket a koronavírus ellen.

Már ankülföldiek is felvehetik
Fotó: Archívum/ma7
Illusztráció

Mindezt a koronavírus betegség következményeivel és a posztcovid szindróma veszélyeivel indokolták.

A szakemberek arra is rámutattak, hogy a gyerekek a vírus vektorhordozóivá válnak, és hangsúlyozták, hogy a gyermekpopuláció oltása biztonságos, és messze felülmúlja annak lehetséges kockázatait.

Arra kérték továbbá az embereket, hogy ne essenek áldozatul a közösségi hálón és interneten megjelenő, sokszor ellenőrizetlen és tudományosan nem alátámasztott információknak.

Mint mondták, a kockázati csoportok közé különösen az elhízott, cukorbeteg, a tüdő- vagy idegrendszeri betegségekben és szívelégtelenségben szenvedő gyermekek tartoznak, illetve az egyévesnél kisebb gyerekek.

Bár az egészséges gyermekeknél a betegség általában enyhébb lefolyású, gyakran a fertőzések hordozóivá válnak, és veszélyeztetik a szüleiket és nagyszüleiket. A neurológiai megbetegedésben szenvedő gyerekekre az oltás védőhatású, mivel egy súlyos lefolyású megbetegedés az esetükben életveszélyes lehetne”

– jelentette ki Miriam Kolníková, a tárca gyermek-neurológiai főszakértője.

Jelenleg nálunk csak 12 éves kortól olthatók koronavírus ellen a gyerekek. Külföldön már kutatások folynak a fiatalabb korban való oltást illetően is.

Kamil Száz egészségügyi államtitkár szerint ősztől nálunk is oltani lehet majd a 12 évnél fiatalabbakat is.

Eddig összesen 15 ezer gyereket oltottak be.

Kövesse facebook oldalunkat is!