2021. augusztus 18., 10:37

Bakondi: idén már hatvanezren próbáltak illegálisan bejutni Magyarországra

Eddig idén mintegy hatvanezer embert tartóztattak fel, aki illegálisan Magyarország területére akart lépni. Tavaly az azonos időszakban mintegy 19 ezren próbálkoztak - mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szerda reggel az M1 aktuális csatornán.

Bakondi György közölte:

ebben az időszakban 560 ember ellen indult büntetőeljárás embercsempészés miatt, míg tavaly ez a szám 220 volt.

Vagyis még az afgán helyzetet megelőzően jelentős, a tavalyihoz képest erőteljes nyomásnak van kitéve a magyar határ és az azt őrző rendőri és katonai erők

- fogalmazott Bakondi György.

Már most mintegy felerészben afgánok érkeznek, akik nagyobb csoportokban közelítik meg a zöldhatárt

- tette hozzá.

Kitért arra is, hogy

az olasz partokon mintegy 30 százalékkal nőtt az érkező illegális bevándorlók száma, gyakori, hogy 600-800 ember egyszerre érkezik hajóval.

Kedden "rohamozták meg" a spanyol-marokkói határt mintegy százötvenen - folytatta -, és legalább ötvennek sikerült átjutnia az ottani határszakaszt védő hat méter magas kerítésen.

Hozzátette,

a görög szigeteken megállították ugyan a "beáramlást", de a balkáni útvonal "elég telített": a migránsok feltorlódtak például a boszniai-horvát, a szerb-magyar vagy a szerb-magyar-román hármas határon.

Bakondi György a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában elmondta azt is, hogy az afganisztáni helyzet meglepte a nyugati vezetőket, hiszen a jelentős anyagi forrásokból kiképzett és felszerelt afgán biztonsági erők nem tudtak, illetve nem akartak ellenállni a táliboknak.

Ez mindenképpen azt jelzi, hogy azok a politikai elgondolások, amelyek a demokrácia afganisztáni bevezetésével, az önvédelmi készség magas szintjével altatták el az európai és az egyesült államokbeli politikai vezetést, nagyon messze voltak a realitástól

- jelentette ki a belbiztonsági főtanácsadó.

201611101500590.bakondi_gyorgy.jpg
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.