Azoknak, akiknek kellemetlen, ha az orrgaratukból vesznek mintát: szombattól a gargalizálós tesztre is lehet jelentkezni

2021. január 22., 16:59
ma7 | TASR

Szombattól (január 23.) a gargalizálós tesztre is lehet jelentkezni. Ez a módszer lehet az orrgaratból vett minta vizsgálatának alternatívája. Az Alpha medical cég tájékoztatása szerint az ilyen teszt rendkívül pontos.

országos tesztelés
Fotó: TASR
Természetesen nagyon fontos, hogy a mintavétel minél kényelmesebb legyen, de akkreditált laboratóriumként az eredmények pontosságát is garantálnunk kell, ezért csak alapos ellenőrzés után hozzuk forgalomba a gargalizálós tesztet Azt vizsgáljuk, megfelel-e a PCR-vizsgálatok szigorú paramétereinek”

- mondta Peter Lednický, az Alpha medical vezérigazgatója, és hozzátette, már kipróbálták a tesztet a laboratórium alkalmazottain.

Az érdeklődők a lab.online weboldalon jelentkezhetnek majd a tesztelésre. A gargarizálós tesztet az Alpha medical fokozatosan hozzáférhetővé teszi az összes mintavételi ponton.

A cég szerint ennek a lehetőségnek főleg azok fognák örülni, akiknek kellemetlen, ha az orrgaratukból vesznek mintát, vagy például orrsérülés, esetleg más ok miatt nem tesztelhetik így őket. A nem invazív mintavétel a tíz évnél idősebb gyerekek számára is jobban megfelel, feltéve, hogy tudnak gargarizálni. A gargalizálófolyadék íze enyhén sós, ha véletlenül nyelünk belőle, az nem jelent egészségügyi kockázatot.

A vizsgált személy fiziológiás sóoldatot, szívószálat és egy kék kupakkal lezárt kémcsövet kap. Gargalizálás előtt fel kell köhögni, és ki kell fújni az orrot. A kupakot le kell törni, a folyadékot a szájba kell önteni, és legalább 30 másodpercig gargalizálni kell.

Az ampullát, a kupakot, a szívószálat a biológiai hulladékba gyűjtésére szolgáló edénybe kell dobni. A kémcsövet le kell adni a gyűjtőponton az egészségügyi személyzetnek.

Az eredményről automatikusan értesítést kap a tesztelt személy szlovák és angolul nyelven. A teszt ára 59 euró. A gargalizálós teszt előtt legalább két órával nem szabad enni, inni, gargalizálni, rágógumit rágni, kiöblíteni a szájat, fogat mosni, orrsprayt vagy orrcseppet használni. Az eredményre nagyjából anannyit kell várni, mint a PCR-teszt eredményére.