2020. december 7., 16:42

Az urambátyám politizálás most is jelen van, nem szűnt meg az előző kormányzás végével

Talán sokan emlékezhetnek arra az esetre, amikor a Smer elnökének, Robert Ficónak áprilisban megszűnt a védelme, a személyi testőrét már nem fizették. Igor Matovič ezt akkor úgy értékelte, hogy véget ért Szlovákiában az „urambátyám” rendszer. Elhamarkodott kijelentés volt?

A Smer elnökének ugyanis 2018 márciusa óta, amióta lemondott a miniszterelnöki pozíciójáról, nem járna a közjogi méltóságokat megillető személyi védelem.

Az akkori belügyminiszter, Denisa Saková (független) azonban úgy döntött, Fico továbbra is használhatja a személyi testőrét.

Érdekes fordulatot hozott az élet, ugyanis most a Matovič által irányított kormánykoalíció tagjainak kell magyarázkodniuk, amiért olyan kiváltságokat élvezhetnek, amilyeneket egy "átlagos" polgárok nem.

A parlament elnökét, Boris Kollárt (Sme rodina) az a kritika éri, hogy az országban lévő vészhelyzet kihirdetése ellenére egy modell hölgyet autóztatott, és aztán később balesetet szenvedett, a kórházban pedig minden szigorítások ellenére látogathatták őt a hölgy ismerősei.

Mint ismeretes, Igor Matovič (OĽaNO) miniszterelnök néhány iskolát "előnybe részesítene" és hamarább nyitná ki azokat mint a többit. Az egyik ilyen iskola az a magániskola, ahová a gyermekei is járnak. Miközben az általános iskolás gyermekek tanulói pedig már hatodik hete otthon vannak.

Zuzana Petková, az Állítsuk meg a Korrupciót alapítvány vezetője elmondta,

az ilyenfajta magatartás megkérdőjelezheti a kormánynak az igazságszolgáltatás terén elért - valóban sikerként értékelhető - eredményeit. 

Pavol Baboš politológus teljesen megérti azokat az embereket, akik Matovič politikáját az „urambátyám” politikájához hasonlítják. Nem is azzal van különösen gond, hogy a miniszterelnök kezébe veszi a dolgot és egyeztet az egyes iskolaigazgatókkal,

sokkal inkább azzal, milyen módon alázza meg az oktatásügyi minisztert, Branislav Gröhlinget (SaS), hogy ő sokkal jobban megtudja oldani a helyzetet, mint a tárca vezetője.

Hasonló véleményen van a Za ľudí vezetője, Veronika Remiová is, aki szerint az iskolákat nem a miniszterelnöknek, hanem az oktatásügyi miniszternek kell kinyitnia, mert az az ő kompetenciájához tartozik.

A legtöbb ellentmondásos esetet a házelnök, Boris Kollár nevéhez fűződik.

A legnagyobb visszhangot az az ügy váltotta ki, amikor a házelnök barátnői szájmaszk nélkül rohangáltak a kórház folyósóink, amíg Kollár lábadozott, ráadásul nem tartották be a látogatási időt és összevesztek a nővérekkel.

Az ügy pikantériája az volt, hogy amikor a nővérek mindezt szóvá tették, a kórház vezetése nem nekik adott igazat, ehelyett fizetésmegvonással és elbocsátással fenyegették őket.

A kormányfő máig nem reagált a történetre, elmondása szerint megvárja, míg a házelnök teljesen felépül.

A sme.sk portál szerint más országokban nem megszokott az ilyen magatartás, példaként Hollandiát említik, ahol az ottani miniszterelnök,

Mark Rutte még az első hullám idején azért nem látogathatta meg a 96 éves haldokló anyukáját a szociális intézetben, mert az országban kijárási tilalom volt érvényben.

Baboš szerint ha a nyugat-európai országok gyakorlatát vesszük alapul, akkor láthatjuk: a szabályok egyaránt mindenkire vonatkoznak, politikai tisztségtől függetlenül. Ez alapján Boris Kollárt egyáltalán nem lett volna szabad meglátogatnia senkinek.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.