2021. november 5., 17:26

Az ukrán nagykövetség hárít, de a szlovák külügy megerősítette, Forró tiltólistán van Ukrajnában

A Szövetség elnöke továbbra sem kapott egyértelmű választ, miért nem engedték belépni Ukrajna területére.

forró
Fotó: Forró Krisztián FB-oldala

Ahogy arról hírt adtunk, Forró Krisztiánt, a Szövetség elnökét az ukrán hatóságok szerdán nem engedték belépni az országba. A határon tudta meg, hogy 2023 októberéig ki van tiltva az országból. A kiutasítást az ukrán hatóságok nem indokolták.

Forró Krisztián ezért Ivan Korčok külügyminiszterhez fordult, hogy haladéktalanul vegye fel a kapcsolatot ukrán kollégájával, és kérjen magyarázatot arra, mi alapján döntöttek az ukrán hatóságok egy szlovák és európai uniós állampolgár kitiltásáról.

Szlovák külügy: Nem "technikai okokból" tartóztatták fel Forrót

A Szövetség elnöke a ma7-nek elmondta, a szlovák külügy megerősítette, hogy

valóban nem "technikai okokból" tartóztatták fel az ukrán hatóságok, mivel tiltólistára került Ukrajnában.

Forró Krisztián azonban további konkrétumokat, így a kitiltás tényleges okát sem tudta meg a szlovák külügyminisztérium válaszából.

Az ukrán nagykövetség hárít

A Szövetség megkereste a pozsonyi ukrán nagykövetséget is, adjanak magyarázatot a pártelnök kitiltására az országból.

Az ukrán nagykövetség a megkeresésre elhárító választ adott. Ahogy fogalmaztak, Forró Krisztián kitiltásával kapcsolatosan "nem rendelkeznek semmilyen információval".

A nagykövetség magyarázatul annyit fűzött az elhárító válaszához, hogy "az Ukrajna területére való belépésről a külföldiek és hontalanok jogállásáról szóló, 2011-ben elfogadott ukrán törvény rendelkezései alapján döntenek az illetékes hatóságok".

Forró az ukrán választójogi kódexet sérthette meg

Forró valószínűnek tartja, hogy az ukránok értelmezése szerint a 2020-ban elfogadott választási kódex 57. cikkelyét sérthette meg.

A törvény vonatkozó bekezdése úgy fogalmaz: "tilos a választási kampányban való részvétel a külföldiek és hontalanok részére, ideértve az újságírói tevékenységet is, vagy a jelölt (jelöltek) vagy jelölésük alanya támogatására vagy támogatásával tartott koncerteken, előadásokon, sportversenyeken, egyéb nyilvános rendezvényeken való részvétel formájában". Ukrán nyelven értő kedves olvasóink itt találják a vonatkozó jogszabályt.

Forró megjegyezte,

ha valóban azért tiltottak ki Ukrajnából, mert 2020 októberében a helyhatósági választások kampányában a KMKSZ támogatására szólítottam fel a kárpátalji magyar közösséget, ez teljességgel elfogadhatatlan gyakorlat, a demokratikus véleménynyilvánítás korlátozása az Európa Unióba igyekvő Ukrajna részéről".
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.