lapajánló
Az apadó folyó krónikája és a derű kultúráját terjesztő nyelvész
Magyar7 - 16. száma
2023. február 10., 11:29

Az Ukrajnának nyújtandó további segítségről tárgyal a védelmi minisztérium

A szlovák védelmi minisztérium megerősítette, hogy további, Ukrajnának nyújtandó katonai segítségnyújtásról tárgyal - tájékoztatta a TASR hírügynökséget Martina Kakaščíková, a tárca szóvivője.

Mig 29
Fotó: TASR/AP

A minisztérium ezzel arra reagált, hogy csütörtökön (február 9.) Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szlovák MiG-29-es vadászgépeket kért.

A védelmi minisztérium intenzív tárgyalásokat folytat a további katonai segítségnyújtás lehetőségeiről a szövetséges felekkel, és természetesen az ukrán féllel is, hogy Ukrajna megvédhesse magát az indokolatlan, kiprovokálatlan és főleg értelmetlen és elfogadhatatlan orosz katonai agresszióval szemben

- fogalmazott Kakaščíková.

Ukrajnának leginkább korszerű légi és légvédelmi rendszerekre, valamint nehéz szárazföldi felszerelésekre lenne szüksége.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök megbeszélést folytatott a brüsszeli EU-csúcson Eduard Heger (OĽANO) megbízott miniszterelnökkel, és hivatalosan kérte Szlovákiától a MiG-29-es vadászgépek szállítását az orosz agresszió elleni védekezéshez. Heger kijelentette,

Szlovákia mindent megtesz, hogy eleget tegyen ennek a kérésnek.

Arra a kérdésre, hogy mikor kerülhet sor a repülőgépek átadására, Heger azt válaszolta, ez a tárgyalásoktól függ.

Zelenszkij kéréséről már tájékoztatta Jaroslav Naď (OĽANO) védelmi minisztert, és hangsúlyozta, hogy a szlovák kormány érdekelt abban, hogy a tárgyalásokat mielőbbi lezárják.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.