2022. március 7., 08:17
Frissítve: 09:37

Az ukrajnai háború tizenkettedik napja - befejeződtek a béketárgyalások – HÍRFOLYAM

Annak ellenére, hogy oroszok humanitárius folyosókat ígértek biztosítani több általuk körülzárt városból, a harcok tovább folynak Ukrajnában, sőt, úgy tűnik, a főváros ostroma is megkezdődött. Pedig már zajlanak a béketárgyalások.

A béketárgyalások harmadik fordulója Bresztben
Fotó: TASR
A béketárgyalások harmadik fordulója Bresztben
Valakik inkább a folytatásban érdekeltek

Gyors ütemben folyik az az Ukrajnába irányuló, több ország közös erőfeszítésével zajló fegyverszállítási művelet.

Befejeződött a béketárgyalások mai fordulója

Elégedettségre azonban nincs okunk, mert csak kisebb eredmények születtek a humanitárius folyosók, a tűzszünet és a biztonsági garanciák ügyében. Az egyeztetések tovább folytatódnak.

Ukrajna több megyéjében folytak hétfőn harcok

Az ukrán fél szerint az orosz tüzérségi tűz miatt több nagyvárosból lehetetlen a civilek evakuálása, közben Fehéroroszországban megkezdődött az orosz-ukrán tárgyalások harmadik fordulója. Hétfő délután a két küldöttség tárgyalóasztalhoz ült a fehéroroszországi Belavezsszkaja Puscsa nemzeti parkban - közölte Telegram-csatornáján a minszki orosz nagykövetség, valamint a BelTA fehérorosz állami hírügynökség.

A tárgyalások előtt Vlagyimir Megyinszkij, az orosz küldöttség vezetője elmondta, hogy három kérdéskörről lesz szó: a belpolitikai rendezésről, a nemzetközi emberiességi szempontokról és a "katonai rendezés" kérdéseiről. Közben az ukrán külügyminisztérium hétfő délután azt közölte: az orosz tüzérségi tűz miatt lehetetlen a civilek evakuálása Kijevből, Mariupolból, Szumiból, Harkivból, Volnovahából és Mikolajivból. A közlemény szerint a tüzérségi támadás megakadályozza az ukránok és külföldiek menetoszlopának kijutását, valamint a gyógyszerek és az élelmiszerszállítmányok bejuttatását.

A tárca felszólította a külföldi vezetőket, bírják rá Moszkvát a tűzszünet betartására a humanitárius katasztrófa elkerülése érdekében.

Az ukrán erők visszafoglaltak egy települést az északkelet-ukrajnai Harkiv, Ukrajna második legnagyobb városa közelében - közölte hétfőn Olekszij Aresztovics, az ukrán elnök tanácsadója. A Harkiv megyei Csuhujiv településen kialakult helyzetről - ahol a háború kezdete óta folynak a harcok - további részletek nem ismeretesek.

A Harkiv térségében folyó harcokban a háború kezdete óta 133 polgári személy - közöttük öt gyermek -, valamint az ukrán hadsereg 76 katonája halt meg - jelentette az UNIAN ukrán hírügynökség a Harkiv megyei rendőrségre hivatkozva. További 443 ember, közöttük 319 polgári személy megsebesült. Az ukrán haditengerészet a dél-ukrajnai Odessza megye védelme közben a Fekete-tengeren rálőtt egy orosz hadihajóra, amely visszavonult - közölte hétfőn a haditengerészet a Facebook-oldalán. Nem tudni, milyen típusú hajót találtak el.

Az ukrán erők hétfőn visszafoglalták a dél-ukrajnai Mikolajiv repülőterét - közölte videoüzenetében Vitalij Kim, Mikolajiv megye állami közigazgatási hivatalának a vezetője.

A gépek jelenleg nem tudnak ugyan felszállni, de a repülőtér a miénk"

- közölte Kim.

A visszafoglalt repülőteret az orosz erők harckocsikkal lövik - közölte később a megyei kormányzó. A közel félmillió lakosú, a Bug fekete-tengeri torkolatánál fekvő Mikolajiv stratégiai fontosságú, mivel a város megkerülésével vagy elszigetelésével megnyílna a szárazföldi útvonal az orosz csapatok előtt Odessza felé.

A főváros közelében fekvő, orosz tüzérségi tűz alá vett Irpinyből hétfőn megkezdődött a polgári személyek evakuálása - közölték helyi vezetők. Az orosz erők a város mintegy 30 százalékát tartják ellenőrzésük alatt, a város többi része az ukránok kezén van. Több mint 900 ukrajnai városban nincs áram-, vízszolgáltatás és fűtés az orosz támadás következtében - közölte Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki hivatal tanácsadója.

Oroszország megrongált vagy lerombolt 202 iskolát, 34 kórházat és több mint 1500 lakóépületet"

- közölte a tanácsadó a Twitteren.

Az energiaügyi minisztérium szerint Ukrajna-szerte 646 ezer ember otthonában nem működik az áramszolgáltatás, és több mint 130 ezren vannak gázszolgáltatás nélkül.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hétfőn megerősítette, hogy hét támadást követtek el ukrajnai egészségügyi létesítmények ellen a háború február 24-i kezdete óta, két további támadás ügyében még folyik a vizsgálat. A szervezet főigazgatója, Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz vasárnap a Twitteren - részletek nélkül - közölte, hogy több olyan támadás is történt, amely sérti a nemzetközi emberiességi jogot.

Az ENSZ emberi jogi főbiztosának hivatala közölte: 406 polgári személy halálát tudták megerősíteni a háború kezdete óta Ukrajnában. Hozzátette: a tényleges számok ennél valószínűleg jóval magasabbak, főként a kormány ellenőrzése alatt álló területeken és az utóbbi napokban.

6,4 millióan látták az óvóhelyen a Jégvarázs betétdalát éneklő kislány videóját 

 

Kamion törte át a dublini orosz nagykövetség bejáratát

 

Az első fotó a mai béketárgyalásokról 

Mundérban a volt ukrán elnök

Petro Porosenko volt ukrán elnök egyenruhát öltött, és az evakuációt segíti Kijev környékén – adta hírül a SkyNews hírcsatornára hivatkozva a Trend.

A háborús menekültek számára biztosított az egészségügyi ellátás

Az ukrajnai háború elől Szlovákiába menekülő személyek számára biztosított a szükséges egészségügyi ellátás.

Macron cáfolja, hogy humanitárius folyosók megnyitását kérte az ukrán városok körül

A francia elnöki hivatal cáfolta hétfőn, hogy Emmanuel Macron államfő humanitárius folyosók megnyitását kérte Vlagyimir Putyin orosz elnöktől az ukrán városoknál. A francia államfő Putyin erkölcsi és politikai cinizmusának nevezte az orosz javaslatot.

Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki hivatal tanácsadója latolgatja a tárgyalások lehetséges kimenetelét

Megkezdődtek a béketárgyalások – jelentette az ukrán média
"Románia határa a mi határunk"

A hadgyakorlat a NATO egységét és szolidaritását jelképezi, hiszen ott holland, amerikai, francia, belga, portugál, olasz, német katonák vesznek részt a román bajtársaikkal együtt.

Von der Leyen: az EU további szankciókon dolgozik Oroszország ellen

Tekintettel az ukrajnai helyzet alakulására és Moszkva felelőtlenségére az ukrajnai polgári lakossággal szemben, az Európai Unió további szankciókon dolgozik - jelentette be Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke hétfőn délelőtt Brüsszelben, Mario Draghi olasz miniszterelnökkel folytatott tanácskozása előtt tartott sajtótájékoztatójukon.

Ukrán zászlót vontak fel a prágai Hradzsinban

Ukrán zászlókat vontak fel hétfőn a prágai Hradzsinban, a cseh köztársasági elnökök székhelyén az Ukrajnával való cseh szolidaritás kinyilvánítására - közölte a cseh elnöki iroda.

Prága
Fotó:  Héger Rudolf facebook oldala

Az ünnepélyes zászlófelvonáskor elhangzott a cseh és az ukrán himnusz. Ukrán zászlók lengenek a Hradzsin első várudvarán lévő oszlopokon, ahol máskor a cseh és az európai uniós zászlók lobognak.

A prágai várban hétfőn este kerítenek sort a legmagasabb cseh állami kitüntetések ünnepélyes átadására, amely tavaly októberben a koronavírus-járvány miatt elmaradt.

Ezeket a kitüntetéseket október 28-án, az állami ünnep alkalmával szokták átadni a Hradzsinban.

Több meghívott vendég - köztük a cseh parlament két házának elnöke, a parlamenti pártok elnökei, képviselők, szenátorok, valamint az egyetemek és a főiskolák rektorainak többsége - már bejelentette, hogy nem vesz részt az ünnepi rendezvényen, tiltakozásul az ellen, hogy

Miloš Zeman államfő egészen az ukrajnai orosz invázió megindulásáig nyilvánosan támogatta Oroszország és Vlagyimir Putyin elnök politikáját.

Miloš Zeman azonban az orosz támadás napján nyilvánosan kijelentette, hogy tévedett Putyin megítélésében, az orosz katonai akciót a "béke elleni bűntettnek" minősítette, és határozottan kiállt Ukrajna mellett.

A cseh kormány eddig mintegy 600 millió korona értékben adományozott fegyvert és lőszert Ukrajnának, és több milliárd koronát fordít a menekültek megsegítésére. A cseh civil szervezetek is eddig már több mint 1,5 milliárd koronányi segélyt gyűjtöttek össze.

Vít Rakusan belügyminiszter vasárnap esti kijelentése szerint eddig mintegy százezer ukrán menekült érkezett Csehországba, közülük mintegy ötvenezret már nyilvántartásba is vettek a hatóságok.

Bár a hatályos törvények tiltják, hogy cseh állampolgárok külföldi hadseregek kötelékeiben harcoljanak, az államfő és Petr Fiala kormányfő megállapodtak abban, hogy azokat, akik Ukrajnába mennek harcolni az oroszok ellen, az elnök úgynevezett abolícióval kegyelemben részesíti, s ezért nem lesznek büntethetőek.

A cseh védelmi tárca nyilatkozata szerint hétfőig mintegy 300-an jelentkeztek hivatalosan, hogy készek Ukrajnába indulni és bekapcsolódni az oroszok elleni küzdelembe.

A prágai oktatási minisztérium kezdeményezésére és anyagi támogatásával hétfőn mintegy 20 csehországi iskolában ukrán nyelvű osztályok nyíltak, ahol anyanyelvükön oktatják a menekültek gyermekeit. Az egyosztályosokat hat és 17 év közötti ukrán gyerekek látogathatják. A tárca azzal számol, hogy az ukrán osztályok hálózata tovább bővül, s végül több tízezer gyermek fogja látogatni az oktatást. Az ukrán iskolaköteles gyermekek saját döntésük alapján a cseh iskolákat is látogathatják.

 

Visszafoglalták Csuhujivot

Ukrán erők visszafoglalták Csuhujivot. A város korábban néhány napig orosz ellenőrzés alatt állt. A város Harkiv közelében található, lakossága 31 ezer fő.

Civil áldozatai is vannak a rakétatámadásnak

Vasárnap rakétatámadás érte a vinnicjai repülőteret. A támadásnak kilenc áldozata volt. Mentőalakulatok 15 személyt mentettek ki a romok alól, de négy katona és öt civil már halott volt. 
Vinnicja 660 ezres lakosságú város, Kijevtől 240 kilométerre délnyugatra található.

Bevásárlóközpontot ágyúztak

Harkivben az orosz tüzérség egy bevásárlóközpontot ágyúzott. A támadásban négy ember meghalt, többen megsebesültek.

Lavrov és Kuleba találkozik csütörtökön Antalyában

A tervek szerint találkozik majd egymással Szergej Lavrov orosz és Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter a törökországi Antalyában - jelentette ki Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő hétfőn Moszkvában.

201711081357020.000000000000000000000000000000000000000000001a_orosz-ukran.jpg

Zaharova elmondta, hogy a találkozóról Vlagyimir Putyin orosz és Recep Tayyip Erdogan török elnök vasárnapi telefonos megbeszélése során született megállapodás.
Lavrov és Kuleba különtalálkozójára egy antalyai diplomáciai fórum biztosít lehetőséget csütörtökön.

Az oroszok több irányból is támadják az ukrán fővárost

Úgy tűnik, hogy az orosz erők támadásba mentek át Kijev irányába. A város környéken súlyos harcok dúlnak.

Romániának az orosz csapok elzárása esetén sem kell nélkülöznie a gázt?

Kétségtelen, hogy az ukrajnai háború következményeit a román gazdaság is megérzi, de Romániának akkor sem kell nélkülöznie a gázt, ha Oroszország elzárja a csapot - idézte Nicolae Ciuca román kormányfő kijelentését a Digi24 hírtelevízió internetes oldala hétfőn.

Háborús szimbólum miatt vizsgálják az orosz tornászt

Fegyelmi eljárást indított Ivan Kuliak orosz tornász ellen a Nemzetközi Torna Szövetség (FIG). A sportoló a katari Dohában zajó világbajnokságon harmadik helyezét ért el.

 Ellenőrző ponton mondták ki a boldogító igent

Egy kijevi katonai ellenőrző ponton mondta ki a boldogító igent Leszja Ivasenko és Valerij Filimonov. A pár húsz éve él együtt, van egy 18 éves lányuk is, ugyanakkor a házasságot nem sürgették. Eddig. 

 

Humanitárius segítség Mariupolnak

A konvoj jelenleg a Zaporizzsjai terület egyik városában tartózkodik, és a tűzszünet megerősítése után indul útnak a város felé.

Japán segítség Ukrajnának

A tervezett katonai segélyszállítmányok nem sértik a szigetország pacifista alkotmányát, amelyből fakadóan Japán honvédelmi stratégiája kizárólag önvédelmen alapulhat, az ország nem tarthat fenn hagyományos haderőt.

Macron cáfolja, hogy humanitárius folyosók megnyitását kérte az ukrán városok körül

A francia elnöki hivatal tagadta hétfőn, hogy Emmanuel Macron államfő humanitárius folyosók megnyitását kérte Vlagyimir Putyin orosz elnöktől az ukrán városoknál.

Az elnök a nemzetközi humanitárius jog tiszteletben tartását, a civil lakosság védelmét és a segítség eljuttatását kérte, ahogy azt minden alkalommal megteszi"

- jelezte az Elysée-palota.

A nemzetközi jog tiszteletben tartása a bombázások és az offenzíva leállítását jelenti. Azaz, mi nem kértünk folyosókat Oroszország irányába"

- tette hozzá a francia elnöki forrás.

Vlagyimir Putyin és Emmanuel Macron vasárnap csaknem kétórás megbeszélést folytatott telefonon.

Az Elysée-palota szerint a hétfői orosz bejelentéssel Vlagyimir Putyin orosz elnök "a saját narratíváját erőlteti, miszerint ő az, akit megtámadtak, és az ukránok az agresszorok, miközben az oroszok menedéket biztosítanak". 

Az orosz védelmi minisztérium hétfő reggel azt közölte, hogy fegyvernyugvást hirdettek négy ukrán városnál - Kijevnél, Harkivnál, Szuminál és Mariupolnál -, humanitárius folyosót nyitva a polgári lakosság és a külföldi állampolgárok távozásához.

A tárca a döntést a katasztrofális humanitárius helyzettel indokolta, valamint azzal, hogy Emmanuel Macron az ügyben személyes kérést intézett Vlagyimir Putyinhoz.

A moszkvai katonai tárca részletesen leírta az útvonalakat, amelyeken a menekülők elhagyhatják a várost. Kijevből és Harkivból egy-egy folyosó vezet Fehéroroszország, illetve Oroszország felé, Mariupolból és Szumiból két-két út nyílik meg ukrán, illetve orosz területre. A védelmi minisztérium közölte, hogy az evakuálást egyebek között drónokról fogja ellenőrizni, és figyelmeztette az ukrán felet, hogy "ezúttal haszontalan és értelmetlen" lesz Moszkvát megvádolni a humanitárius művelet megszakításával. A tárca hangsúlyozta, hogy konkrét lépéseket várnak az ukrán hatóságoktól, valamint a felsorolt városok vezetésétől.

Kína a béketárgyalások folytatását sürgeti

Vang Ji kínai külügyminiszter a kínai parlament éves ülésszakához kapcsolódóan hétfőn Pekingben tartott sajtótájékoztatóján elmondta: az ukrajnai háborút illetően Kína a béketárgyalások folytatását sürgeti, és a nyugalom és észszerűség megőrzésére intett a válság rendezése érdekében.

Miközben Kína mind ez idáig elutasította az "invázió" megjelölést az orosz hadsereg Ukrajnában folytatott katonai hadműveleteit illetően, Vang a széles körű humanitárius válság elkerülésére szólított. A kínai külügyi tárca vezetője közölte: a kínai Vöröskereszt humanitárius segélyt fog nyújtani Ukrajnának.

Vang Kína és Oroszország kapcsolatát "sziklaszilárdnak", Oroszországot pedig Kína legfontosabb stratégiai partnerének nevezte. Elmondta: a két ország kapcsolata az egyik legfontosabb kétoldalú kapcsolat a világon, és az együttműködésük jövője rendkívüli kilátásokkal kecsegtet.

Vang kijelentette: szükség esetén a kínai fél készen áll arra, hogy részt vegyen az ukrajnai helyzet megoldását célzó, nemzetközi közvetítő tevékenységben. Felidézte, hogy Hszi Csin-ping kínai elnök február 25-én Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott telefonos egyeztetésekor az ukrajnai helyzet békés megoldását célzó tárgyalásokat sürgetett, amire Putyin elnök "pozitívan reagált"

A két elnök egyeztetését követően az ukrán és orosz fél már két alkalommal tárgyalóasztalhoz ült - mondta Vang. Vang elutasította az ukrajnai helyzet párhuzamba állítását Tajvan kérdésével, hangsúlyozva, hogy Tajvan "Kína elidegeníthetetlen része", így a sziget kérdése Kína belügye.

Az orosz-ukrán háború kezdete óra 128 170 menekült érkezett Szlovákiába
50 katona érkezik Csehországból Szlovákiába 

50 hivatásos katona és hadifelszerelés érkezik Csehországból Szlovákiába, hogy humanitárius segítséget nyújtson az ukrajnai menekültáradat miatt kialakult helyzetben. A cseh katonák érkezését hétfőn hagyta jóvá a kormány.

Varsó kevesli az uniós támogatásokat és további szankciókat szorgalmaz

Ukrajna varsói nagykövete a sajtóértekezlet során többször is szorgalmazta, hogy a Nyugat létesítsen repüléstilalmi zónát Ukrajna felett, azzal érvelve, hogy ez a lépés segítené leállítani az ukrajnai hadműveletet.

Humanitárius folyosók

A orosz védelmi minisztérium közölte, hogy az evakuálást a humanitárius folyosókon egyebek között drónokról fogja ellenőrizni, és figyelmeztette az ukrán felet, hogy "ezúttal haszontalan és értelmetlen" lesz Moszkvát vádolni a humanitárius művelet megszakításával.

Az ukrán elnök helytállása

Zelenszkij ukrán elnök nem remélhette, hogy a népe ellen fog állni Európa legnagyobb hadseregének, és azt sem, hogy a Nyugat támogatni fogja Ukrajnát ebben, de kiállásával mégis sikerült magával ragadnia másokat is.

Mi várható ma: újabb béketárgyalás és Kijev ostroma?

Vadim Deniszenko, az ukrán belügyminiszter tanácsadója vasárnap este arról beszélt egy élő televíziós műsorban, hogy a Kijev felé vezető utakon nagy számban gyülekeznek az orosz erők és harci járművek.

 

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.