2019. december 11., 16:28

Az új egészségügy-miniszter kérdése csak később kerül terítékre

Richard Raši miniszterelnök-helyettes és a Smer-SD alelnöke szerint az új egészségügy-miniszter kérdésével csak azután foglalkozik majd a párt elnöksége, hogy Peter Pellegrini kormányfő visszatért a hivatalos útjáról.

Richard Raši
Fotó: TASR

Peter Žiga gazdasági miniszterrel és a Smer-SD másik alelnökével egyetértenek abban, hogy a jelenlegi miniszter,

Andrea Kalavská reformját a politikai támogatás és a megfelelő kommunikáció hiánya miatt vonták vissza.

Kalavská a héten bejelentette a lemondását. Raši szerint elképzelhető, hogy csak ideiglenesen fognak megbízni valakit a miniszteri funkció betöltésével.

Žiga a reform elfogadtatása érdekében más utat választott volna.

„A politika mindig a kompromisszumokról szól. Régóta tagja vagyok a pártnak, tudok kommunikálni a párttársaimmal, és meg tudom szerezni a támogatásukat” – válaszolta arra a kérdésre, ő hogyan járt volna el. A reform elutasításának egyik okát abban látja, hogy közelednek a választások, és sokan attól tarthattak, hogy az intézkedésnek kontraproduktív hatása lesz. Žiga ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a reform jó, és a választások után az új kormánynak biztosan nem lesz kifogása ellene.

Denisa Saková belügyminiszter úgy véli,

Kalavskának meg kellett volna várnia a bejelentéssel Peter Pellegrini kormányfőt. „Egy kicsit megbántódtam, mert ez nem fair a kormányfővel szemben, hiszen tudta, hogy szolgálati úton van” – mondta Saková, hozzátéve: a miniszterelnök ezt a tárcát mindig előnyben részesítette, gyakran más minisztériumok rovására is.

Martina Lubyová oktatási miniszter elmondta

Kalavskát még a lemondása előtt megpróbálta rábeszélni, hogy gondolja meg magát. Sajnálja, hogy végül mégis így döntött. „Megértem őt, és támogatom mindenben. Tiszteletben tartom a döntését” – fűzte hozzá.

Kalavská azután ajánlotta fel a lemondását, hogy a kormány szerdán (december 4.) visszavonta a parlament aktuális üléséről a kórházreformot. A lemondólevél egyelőre nem érkezett meg az államfő hivatalába. Peter Pellegrini kormányfő tudomásul vette a miniszter asszony döntését, és köszönetet mondott neki mindazért, amit a tárca az ő irányítása alatt tett az emberekért. Hozzátette: rövidesen értesíti Zuzana Čaputová államfőt, hogy kit javasol kinevezni Kalavská helyére.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.