2021. szeptember 27., 13:45

Az ügyésztársadalom kiállt a legfőbb ügyész mellett

A szlovákiai ügyészek közössége nyilatkozatban tiltakozott Maroš Žilinka legfőbb ügyész személyének lejáratása és döntéseinek megkérdőjelezése miatt.

Két kakas a baromfiudvarban?
Fotó: TASR/ma7
Maroš Žilinka és Daniel Lipšic

A dokumentumot több mint 600 ügyész írta alá, akik a legfőbb ügyészségen, kerületi és járási ügyészségeken tevékenykednek.

Nyilatkozatukban hangsúlyozzák, hogy döntéseiket nem a politikusok, a médiumok és a közvélemény nyomására hozták meg és ezután sem fogják alárendelni magukat ennek.

Mint fogalmaztak, teljes mértékben kiállnak a legfőbb ügyész mellett, aki szeptember 2-án közzétett sajtónyilatkozatában helyesen kifejtette, hogy ő a letéteményese a törvényesség betartásának, az ő döntései a természetes és a jogi személyek, valamint az állam jogainak védelmét szolgálják és ezt a küldetését továbbra is be fogja tölteni.

Az ügyészségi törvénynek a  Legfőbb Ügyészség konkrét döntéseit megkérdőjelező és az erre alapozott módosításra irányuló  erőfeszítéseket  a jogállamiság alapvető elveibe történő megengedhetetlen beavatkozásként értelmezik.

A szlovákiai jogrendszer stabilitását az sem erősíti, ha visszaélnek a legfőbb ügyésznek és Daniela Lipšic speciális ügyésznek egy konkrét ügyről kialakított ellentétes véleményével. Mindezt úgy tálalják a közvélemény előtt, mint a Legfőbb Ügyészség és a Speciális Ügyészi Hivatal közötti háborúskodást. Ezt azok gerjesztik, akik a törvényesség garantálójának, a legfőbb ügyésznek a jogkörét szeretnék korlátozni, a Speciális Ügyészi Hivatal javára.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.