magyar7 25
A férfiasságtól az apaságig, az égszakadástól Gvadányi és Juhász Gyula Szakolcájáig
Magyar7 - 25. száma
2024. május 3., 18:18

Az STVR-ről szóló törvény elutasítására szólították fel a képviselőket

A képviselőknek címzett leveleket adott át pénteken a parlamentben a Szlovák Rádió és Televízió (RTVS) alkalmazottai és munkatársai által létrehozott független közszolgálatiságért kezdeményezés koordinációs bizottsága. A levélben felszólítják a képviselőket, hogy ne szavazzák meg a közmédiáról szóló új törvényt.

Hogyan tovább?
Fotó: TASR

„Ezzel a lépéssel is meg akarjuk mutatni, hogy nekünk, alkalmazottaknak, mennyire fontos, hogy egy szabad intézményben dolgozhassunk” – jelentette ki Tomáš Bartoněk, a koordinációs bizottság tagja. A leveleket szimbolikusan a sajtószabadság világnapján adták át.

A levélírók szerint az STVR-ről szóló törvényjavaslat kétségeket ébreszt az objektív tájékoztatás és az egész közszolgálati média jövőjét illetően.

Rámutattak, hogy a tiltakozást a közszolgálati televízió és rádió több száz alkalmazottja írta alá, emellett számos külföldi média és ismert közéleti személyek is kifejtették aggodalmaikat és tiltakozásukat.

A közmédia alkalmazottai arra is figyelmeztetnek, hogy az intézmény meggyengítése tovább fokozná a külföld és az Európai Bizottság jogállamisággal és Szlovákia demokratikus berendezkedésével kapcsolatos aggodalmait. „Ennek negatív gazdasági következményei lehetnek, amelyeket az ország összes polgára, tehát az önök választói is megéreznének” – áll a levélben.

Emellett azt írják a képviselőknek, bíznak benne, mindenki egyetért azzal, hogy Szlovákia sikeréhez és valamennyi állampolgára boldogulásához szükség van a valóban szabad és független médiára, amely csak hiteles és ellenőrzött információkat közöl.

A kormány április végén hagyta jóvá a törvényjavaslatot. A tervezet nem választja ketté az intézmény, de módosul a közmédia tanácsának és vezérigazgatójának megválasztása. Az igazgatót az STVR kilencfős tanácsa választja majd, a kulturális miniszter négy tagot nevez a testületbe, a többi ötöt a parlament választja meg a parlament kulturális és médiabizottságának javaslata alapján. Ľuboš Machaj jelenlegi vezérigazgató megbízatása a törvénymódosítás hatályba lépésének napján megszűnik, a tanács jelenlegi tagjainak megbízatása szintén.

A kormánypártok képviselői azzal indokolják a változtatások szükségességét, hogy a jelenlegi közszolgálati televízió és rádió nem objektív, és fenntarthatatlan a jelenlegi működési formája. Az ellenzék, a civil szervezetek és a közmédia vezetése is bíralja a törvénytervezetet.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.