2024. január 24., 12:33
Frissítve: jan. 24. 14:42

Az SaS és a PS kezdeményezi a kulturális miniszter leváltását

Az SaS és a PS kezdeményezi Martina Šimkovičová (SNS-jelölt) kulturális miniszter leváltását – jelentette be az SaS. 

Martina Šimkovičová
Martina Šimkovičová
Fotó: TASR

Már megkezdték a rendkívüli parlamenti ülés összehívásához szükséges képviselői aláírások összegyűjtését. A párt szerint a miniszter nyilatkozataival és döntéseivel elfogadhatatlan mértékben avatkozik be a kulturális élet szabadságába.

A művészet is a demokratikus társadalom alapjai közé tartozik”

– jelentette ki Mária Kolíková (SaS), emlékeztetve, hogy az 1989-es változásokat a diákokon kívül a művészeknek is köszönheti a társadalom. Kiemelte a művészi szabadság fontosságát a demokráciákban, és azt, hogy a kultúra megjeleníti a különféle értékrendek harcát a társadalomban. Emlékeztetett, hogy már több mint 150 ezren írták alá azt a petíciót, amelyet Šimkovičová távozása érdekében indítottak.

Az SaS szerint a miniszter homofób és diszkriminatív nyilatkozatai állampolgári jogokat vitatnak el, és tagadják a kultúra inkluzív szerepét a társadalomban.

A párt felhívta a figyelmet azokra a minisztériumi tervekre, amelyek a különféle kulturális alapok összevonását, továbbá a közmédia finanszírozásának megváltoztatását eredményeznék. A párt szerint mindez a kulturális intézmények politikai ellenőrzés alá vonását szolgálná.

Egyáltalán nem lett volna szabad megtörténnie, hogy Martina Šimkovičová kerül a kulturális minisztérium élére”

– jelentette ki Zora Jaurová (PS). Hangsúlyozta, hogy a minisztériumnak a kultúrák összekapcsolása, az együttműködés és a kisebbségek védelme is a feladata. Szerinte Šimkovičovának már sikerült meggyőznie a nyilvánosságot, hogy alkalmatlan a posztra, és szintén a miniszter ellen indított petícióra hivatkozott.

A leváltására több okot lát, például egyáltalán nem foglalkozik a kulturális infrastruktúrák alapvető problémáival és megreformálásával, a több forrásból való finanszírozással, a kreatív ipar támogatásával.

Jaurová szerint ehelyett a közszolgálati média likvidálásához és a kulturális alapok működésébe való politikai beavatkozáshoz készíti elő a terepet. Bár a miniszter azt állítja, az állami alapok működését akarja javítani, Jaurová szerint a közszolgálatiság és az alapok függetlenségének felszámolása a cél. Azt is a miniszter szemére veti, hogy nem tesz semmit a közmédia likvidálását eredményező finanszírozási változtatások ellen.

Šimkovičová leváltását a Slovensko mozgalom is támogatja.

Kinevezése napjától fogva szégyent hoz a minisztériumra, rombolja a kultúrát, autokrataként viselkedett, nemzetközi szégyent hozott ránk Csehországban és Ausztriában, és tovább konspirál az álhíreket terjesztő médiákban”

– jelentette ki Michal Šipoš, a mozgalom frakcióvezetője. Natália Milanová volt kulturális miniszter szerint Šimkovičová gyűlöletet terjeszt és ignorálja a szakmai párbeszédet. A közmédia szétválasztását, valamint a kulturális alapok összevonását pedig mögöttes szándékok vezérlik.

Roman Michelko (SNS), a parlamenti kulturális bizottságának elnöke szerint megengedhetetlen, hogy a kormány személyzeti kérdéseit az ellenzék intézze. Véleménye szerint az ellenzék "gusztustalan színjátékot" játszik, Martina Šimkovičová kulturális miniszter támogatottsága pedig erős.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.