2022. június 20., 19:28

Az osztrák külügyminiszter szerint évek óta nem volt ilyen súlyos a nukleáris fenyegetettség

Az emberiség évek óta nem nézett szembe ilyen nagy mértékű nukleáris fenyegetéssel Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszter szerint, aki az atomfegyverek humanitárius következményeiről szóló konferenciát megnyitva mondott beszédet hétfőn Bécsben.

Nem lenne szabad játszani az atomfegyverekkel
Fotó: unsplash.com
Illusztráció

A tárcavezető bírálta Oroszországot, amely szerinte felelőtlen módon rémisztget nukleáris fegyverekkel az ukrajnai háború során.

Nakamicu Izumi, az ENSZ leszerelési főképviselője leszögezte:

a nukleáris leszerelés témája elsőbbséget élvez a világszervezetben, s figyelmeztetett, hogy e fegyverek akár az egész emberi társadalmat eltörölhetik a föld színéről.

A konferencia témája az atomfegyvereknek az éghajlatra és az élelmiszer-ellátásra gyakorolt hatása. A tanácskozást egy nappal az atomfegyverek teljes betiltásáról szóló, 2021-ben életbe lépett szerződésről (TPNW) szóló értekezlet előtt tartották, amelyre az aláíró mintegy 80, ország képviselőit várják.

Alexander Kmentt leszerelési ügyekért felelős osztrák diplomata az EFE spanyol hírügynökségnek adott interjújában ingatagnak nevezte a nukleáris elrettentés politikáját, amely szerinte állandó fenyegetettséget jelent.

Figyelmeztetett továbbá egy esetleges újabb nukleáris fegyverkezési verseny veszélyére, ugyanis szerinte a világ a hidegháború tetőzése óta nem nézett szembe ilyen mértékű nukleáris fenyegetettséggel.

A TPNW aláírói között nem szerepelnek a NATO-tagországok, amelyek más, atomfegyverrel rendelkező államokkal együtt - nem is vesznek részt a konferencián, jóllehet Németország és Norvégia megfigyelőket delegált rá.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.