lapajánló
Az apadó folyó krónikája és a derű kultúráját terjesztő nyelvész
Magyar7 - 16. száma
2022. augusztus 30., 18:36

Az őszi összevont választáson a legnagyobb kihívást a szavazóhelyiségek jelentik

A legnagyobb kihívást a szavazóhelyiségek elhelyezése fogja jelenteni az őszi összevont önkormányzati és megyei választáson, mivel az emberek két választáson adják le egyszerre a szavazatukat – véli Eva Chmelová, a belügyminisztérium választásokért, népszavazásért és politikai pártokért felelős osztályának vezetője.

Eva Chmelová
Archív felvétel
Fotó: TASR

A szavazóbizottságok tagjainak úgy kell majd irányítaniuk a szavazókat, hogy elkerüljék a tévedéseket.

Először rendeznek Szlovákiában egy napon kétféle választást – emlékeztetett Chmelová. „A legnagyobb kihívást azt fogja jelenteni, hogy a szavazóhelyiségben találkozni fognak a kétféle választáson résztvevők. A választási bizottságoknak kell majd irányítaniuk a szavazókat, hogy ne legyenek tévedések a szavazócédulák kitöltésénél és leadásánál” – jelentette ki a TASR-nek az osztályvezető.

A szavazóbizottságok számára az is megterhelő lesz, hogy urnazárás után két választás eredményeit kell összeszámolni.

Az őszi összevont helyi önkormányzati és megyei választáson fehér, illetve kék borítékot is kap a választó. A helyi képviselő-jelöltekre és a polgármesterjelöltre leadott voksokat a fehér borítékba kell tenni, a megyei képviselő-jelöltekre és a megyei elnökre leadott voksokat pedig a kék borítékba. Ezután a borítékokat a színének megfelelően a fehér, illetve a kék urnába dobni. Ha a választó nem a megfelelő urnába dobja a borítékot, a szavazata érvénytelen lesz.

Az összevont önkormányzati és megyei választást október 29-én, szombaton tartják. A jelöltlistát augusztus 30-ig kell leadni. A kampány már elkezdődött, a szavazás kezdete előtt 48 órával kampánycsend lép életbe.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.