2020. január 20., 15:23

Az orvosi kamara bírálja a Smer javaslatát: Nem sejtik, miben rejlik az orvos- és nővérhiány

Robert Fico, a Smer-SD elnöke pártja hétvégi besztercebányai programalkotó konferenciáján az orvoshiány megakadályozására olyan elképzeléssel rukkolt elő, ami kiverte a biztosítékot a medikusoknál, s természetesen a kormányzásra törekvő ellenzéki pártoknak is megvan róla a véleménye, de az orvosszakszervezetek is megszólaltak az ügyben.

kórház
Fotó: Pixabay

Marián Kollár, a Szlovák Orvosi Kamara (SLK) elnöke szerint az az elképzelés, hogy a jövendő orvosoknak fizetniük kellene tanulmányaikért, amennyiben más országban keresnék a boldogulásukat, nem más, mint „teljesen világos üres választási politikai gesztus”.

Hozzáteszi azt is, hogy ez valószínűleg ellentétben áll az szabadpiac európai szabályaival és alkotmányossági kifogás is emelhető ellene.

„Semmi esetre sem kényszeríti és főleg nem motiválja az orvosokat a Szlovákiában maradásra és a betegek egészségügyi ellátását sem javítja. Egy sokkal komolyabb dolog bizonyítéka” – reagált Kollár. Hozzátette azt is, a Smer-SD-ben valószínűleg nem sejtik, hogy miben is rejlik az orvos- és nővérhiány, és az elvándorlásukkal sem tudnak mit kezdeni. Helyette olyan elképzeléssel huzakodnak elő, ami semmi esetre sem kínál rendszerszintű megoldást, kommentálta a Fico bejelentését azzal, hogy február közepén a kamara saját megoldási javaslatokkal rukkol elő.

Marián Kollár
Marián Kollár
Fotó:  TASR

Az orvoselvándorlás okát az alacsonyabb jutalmazásban és a méltánytalan munkakörülményekben látja.

„Csak a mi szervezeteink ösztönzésére legalább részben stabilizálódott az orvosok jutalmazása és bizonyos mértékig sikerült enyhíteni a más országokba való távozásuk intenzitását. Szükséges azonban megemlíteni, hogy a szlovák egészségügy még működik, ez pedig csak és kizárólag az elkötelezett orvosok és más egészségügyi dolgozók érdeme, akik kitartottak és gyógyítanak bennünket itt, Szlovákiában” –tette hozzá Kollár.

Az Orvosok Szakszervezete (LOZ) ugyanakkor azt állítja, hogy a fiatal orvosok azért távoznak külföldre tanulmányaik befejezése után, mert Szlovákiában nem találnak szabad munkahelyet, mivel a kórházak a jelenlegi finanszírozás miatt spórolnak a személyzettel.

Peter Visolajský, az orvosszakszervezet elnöke szerint az is gond, hogy a kórházakból hiányoznak a tapasztalt idősebb orvoskollégák, akiktől a fiatalok tanulhatnának. Ő is úgy gondolja, hogy az emigráció pénzzel való büntetése nem oldja meg az orvoshiányt.

Robert Fico szombaton a párt programalkotó konferenciáján három elképzelést vázolt fel, amelyek valóra váltására fognak törekedni, ha kormánypozícióba kerülnek a 2020-as februári választások után. Ezek a nyugdíjasok és fiatal családok támogatása, valamint az orvoshiány megszüntetése. A pártelnök két lehetőséget „ajánlott fel” a pályakezdő orvosoknak. Vagy megfizetnek 55 ezer eurót, amennyibe hatéves képzésük került, és oda mennek, ahova akarnak, vagy ledolgoznak itthon 10 évet. Az ellenzéki pártok szerint ez nem megoldás, s azt eredményezheti, hogy a fiatalok eleve más országokban végzik el az orvosegyetemet.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.