2021. május 26., 13:17

Az oroszvári kastély megmentése a cél - interjú az épület megmentéséért küzdő helyi képviselővel

Róbert Kalmár oroszvári képviselő, az oroszvári kastély megmentéséért indított petíció egyik kezdeményezője szerint az állam számára végre prioritássá kell, hogy váljon ennek az egyedülálló történelmi műemléknek a felújítása.

oroszvári-kastély
Fotó: TASR

Mesélne bővebben a Pre Rusovce polgári platformról?

A Pre Rusovce polgári platform a helyi önkormányzat problémáival foglalkozik. Független emberek vagyunk, helyi képviselők és aktivisták, akik fontosnak tartják városrészünk jövőjét. Jelenleg csapatunk tagja Lucia Tuleková Henčelová is, Oroszvár polgármestere. Ezen polgári platform keretében az oroszvári kastély megmentésével is foglalkozunk.

Mióta foglalkozik az oroszvári kastéllyal?

Az oroszvári kastély témájával már több éve foglalkozom. Mivel a kastély és a hozzá tartozó park Oroszvár gyöngyszeme, sokan fontosnak tartjuk a kastély felújítását. Platformunk a Kormányhivatallal is megbeszéléseket tartott a műemlék rekonstrukciójával kapcsolatban. Amikor a közbeszerzési eljárás zajlott, ott voltunk a választó bizottságban.

Jelenleg a kastély rekonstrukciója közbeszerzés útján zajlik, a folyamat azonban már régóta húzódik, ezért is indítottunk petíciót a közbeszerzés minél gyorsabb befejezéséért és a felújítás elkezdéséért. Ami ugyanis az oroszvári kastély megmentését illeti, e tekintetben a helyi önkormányzatnak nem sok lehetősége van.

Pár évvel ezelőtt a Pre Rusovce közösségi finanszírozást indított. Az összegyűjtött pénzből azokat a kastélyparkban lévő padokat rekonstruáltuk, amelyek már rossz állapotban voltak. A nyilvánosság számára is hozzáférhető parkban rendszeresen szervezünk kulturális rendezvényeket. Csináljuk tehát, amit tudunk és amit a kastély aktuális tulajdonosa, a Kormányhivatal megenged.  

robo_kalmar
Fotó:  R.K. archívuma.
Róbert Kalmár.

Milyen állapotban van most az oroszvári kastély?

A kastély épülete le van zárva, rekonstrukciója ével óta tart. Az objektum nagyon rossz állapotban van, a kastély beázik. Az épületbe rengeteg galamb költözött be, a pár éve restaurált olajfestményeket és a faburkolatot tönkretették. A Kormányhivatal ezért tavaly télen megtisztította a kastélyt a madárürüléktől és hálókkal bezárták azokat a nyílásokat, amelyeken keresztül a galambok berepültek az épületbe.

Ez ugyanakkor a jövőre nézve is problémát jelent, ezért is lenne fontos, hogy a kastély javítását minél hamarább elkezdjék, hogy abból végül ne csak egy rom maradjon.

Az épület állagmegóvása csak ideiglenes megoldás, a rekonstrukció mielőbbi elkezdésére van szükség. Minél inkább elhúzódik a rekonstrukció, annál drágább lesz az egész folyamat.  

Ezért indították a petíciót?  

A petíciót körülbelül egy hónappal ezelőtt indítottuk el, mivel megtudtuk, hogy a műemlék rekonstrukciója ismét mellékvágányra került. Az első felhozott indok az volt, hogy nincsen pénz. Én viszont úgy gondolom, hogy mindez csupán prioritás kérdése, a kastély sajnos nem volt az. Szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy minél inkább elhúzódik a rekonstrukció, annál több pénzbe fog kerülni. Ugyanakkor aggódunk amiatt is, hogy egyáltalán sor kerül-e valamikor a kastély rekonstrukciójára.  

oroszvar
Fotó:  Topky.sk
Az oroszvári kastély enteriőrjének értékes faburkolata és olajfestményei.

Tízezer aláírást terveznek összegyűjteni. Hogy áll most a petíció? Milyen volt az emberek reakciója? 

Már az első napon sikerült ezer aláírást összegyűjtenünk, amit nagyon pozitív kezdésként értékeltünk. Örültünk annak, hogy az embereket érdekelte a téma. Most egy kicsit lassabban megy, de megpróbáljuk újraindítani a dolgokat és a petíciót papír formájában is eljuttatni az emberekhez.

Például az idős lakosokhoz, akiknek nincs internethozzáférésük, ugyanakkor támogatják és szeretnék aláírni a petíciót. Jelenleg körülbelül 3000 aláírást gyűjtöttünk össze.

A nyarat arra szeretnénk felhasználni, hogy összegyűjtsük a hiányzó aláírásokat, ugyanis éppen a nyári időszakban érkezik a legtöbb látogató Oroszvárra és a kastély környékére, akik így látják, mennyire rossz állapotban van ez a kulturális műemlék. Bízunk abban, hogy sikerült összegyűjtenünk a tervezett tízezer aláírást. 

Hogyan zajlottak az utóbbi években a megbeszélések a Kormányhivatallal az oroszvári kastély rekonstrukciójával kapcsolatban?

Úgy tűnt, hogy a kastély felújítása nem prioritás a számukra. Volt idő, amikor a Kormányhivatal a témával többet foglalkozott, volt amikor kevesebbet. Ez attól is függött, ki volt éppen a felelős az alkalmazottak közül ezért az ügyért. A Kormányhivatallal való kommunikáció egyébként soha nem volt rossz. Több kormánytag is járt a helyszínen, konstatálták, hogy rossz állapotban van, kiadtak valamilyen nyilatkozatott, de a kastély rekonstrukciója csak tolódott. Van tehát érdeklődés részükről a téma iránt, de a gyakorlatban eddig nem látjuk, hogy valami is történne.

A jelenlegi kormánnyal együttműködve megoldható a probléma?

Nem hasonlítanám össze a mostani és az előző kormányt. Minél hamarább le kéne zárni a közbeszerzési pályázatot. A kastélyparkot már tavaly teljesen fel kellett volna újítani, de mindeddig csak a balesetveszélyes állapotban lévő fákat vágták ki.

latvanytervek1
Fotó:  Úrad vlády SR
A felújított oroszvári kastély látványtervei.

Idén még nem történt semmi. Úgy tudjuk, elkezdték kiértékelni az ajánlatokat, ez már kisebb elmozdulásnak tekinthető. Jelenleg két közbeszerzés zajlik: egyik a park rekonstrukciójával, a másik az oroszvári kastély felújításával kapcsolatban. A szándék az, hogy a park a jövőben a nyilvánosság számára is látogatható legyen, a kastély viszont már csak korlátozottan lenne látogatható a nagyközönség számára, mivel a kormány és a külföldi vendégek reprezentatív helyeként funkcionálna.

Igaz az, hogy Pozsonyon belül éppen a felújított oroszvári kastély lehetne a főváros egyik legexkluzívabb épülete?

Természetesen igen. Sokszor problémát jelent a magas rangú vendégek elszállásolása. A külföldi vendégek ugyanis (említhetném például II. Erzsébet brit királynő vagy II. János Pál pápa pozsonyi látogatását) általában egy teljes stábbal érkeznek. Az oroszvári kastély így kiválóan alkalmas lenne efféle reprezentatív látogatásokra, ahogy rangos nemzetközi konferenciák helyszínéül is szolgálhatna. A kastély nagyon értékes, emlékeztet Hluboká kastélyára, amely a leglátogatottabb műemlékek közé tartozik Csehországban. Amikor arra jártam, majdnem sírtam ahogy tudatosítottam, a mi oroszvári kastélyunk is nézhetne így ki, ha valaki gondoskodna róla és felújítaná.

A kastély rekonstrukciójával kapcsolatos jövőbeli terveket jelentősen akadályozhatja a koronavírus-járvány. A kormány kijelentheti, hogy a pénzre most mást helyeken van szükségünk.

Amíg az oroszvári kastély fizikai rekonstrukciójáig eljutunk, amíg beindul az összes folyamat, az eltart egy ideig. Bízzunk abban, hogy akkorra már rég túl leszünk a járványon. Például a kastély rekonstrukciójáról szóló projekt még egyáltalán nem érinti azt a témát, hogyan is fog kinézni a kastély belseje. A múltban már voltak kísérletek arra, hogy felvázolják, milyen lesz a kastély belülről, ám nagyon rosszul sült el az egész.

Az oroszvári kastély rekonstrukciójának jelenleg becsült összege meghaladja a 90 millió eurót.

Igen, ez volt az utolsó információ a költségvetéssel kapcsolatban, de ez két évvel korábbról származik. Mivel az anyagárak nagyon megemelkedtek, lehetséges, hogy ez az összeg még magasabb lesz. Mivel a kastélypark és a cselédépület is a jövőben nyilvános lesz, a projekt rekonstrukcióját Norvég Alapból fogják finanszírozni. A norvégok már voltak is megnézni a parkot, beleegyeztek a források ilyen jellegű felhasználásába. A cselédépület esetében azonban a műemlékvédők olyan feltételt szabtak, hogy eredeti anyagokból kell megépíteni azt, ezzel a projekt drágább lett és újra kellett tervezni. A kastély esetében más volt az elképzelés. Elvileg a rekonstrukciót az állam finanszírozza majd, mivel reprezentatív célokra szolgáló kormányzati székhely lesz belőle a jövőben.

latvanytervek
Fotó:  Úrad vlády SR
A felújított oroszvári kastély látványtervei.

Az előző kormány az oroszvári kastély épületét reprezentatív célokra kívánta felhasználni. Igor Matovič ugyanakkor tavaly úgy nyilatkozott, hogy az épületet a cseh Lednice kastélyának mintájára szeretné átalakítani, tehát úgy látogathatóvá tenni a az épületet, hogy időnként kormányzati, protokolláris célokra is felhasználhassák.

Afelé hajlok, hogy ha a kastély a Kormányhivatal tulajdonában van, akkor kormányzati célokra kell felhasználni. A cél bármiféle módosítása azt jelentené, hogy az egész projektet, amely már készen van, át kell dolgozni, amivel az egész folyamat csak feleslegesen elhúzódna. Egyébként az eredeti projekt is számolt azzal, hogy a felújított kastély részben a nyilvánosság számára is hozzáférhető lesz. A kápolna esetében biztosan - ott a jövőben esküvőket lehetne tartani.

Hogyan tekintettek a helyiek az oroszvári kastélyért vívott, hosszú évekig elhúzódó harcokra a pannonhalmi bencés rend és Szlovákia között?

Oroszvár 1947-ig Magyarország része volt, ezért ez a terület történelmileg kicsit más mint Pozsony többi része. Ezáltal a kastéllyal kapcsolatos ügy is bonyolultabbá vált.

A bencés rend és Szlovákia közötti vita, amely a kilencvenes években kezdődött, volt az oka annak, hogy az állam elállt a kastély rekonstrukciójától.

lonyayek
Fotó:  R.K. archívuma.
Herceg Lónyay Elemér és felesége Stefánia belga királyi hercegnő voltak az oroszvári kastély utolsó tulajdonosai.

Az oroszvári kastély rekonstrukciója 1998 után állt le. Úgy hallottam, a kastély helyiségeit már Mečiar úr igényei szerint elő is készítették. A folyamat talán a kormányváltás miatt állt le. Ráadásul az említett jogi vita is zajlott a bencésekkel, ami akkoriban ürügy lehetett arra, miért nem kell a kastélyba invesztálni. Mindez tűnhetett úgy, hogy várják, hogyan végződik a per, az állam nem szeretne más vagyonába pénzt fektetni. Ez azonban már mögöttünk van, ma már máshol tartunk. Úgy gondolom, a jelenlegi kormány kinyilvánította, hogy szeretné folytatni a kastély rekonstrukcióját, ezért is indítottuk el ezt a petíciót, és kérjük a kormányt, tartsa is be az ígéretét.

Az oroszváriak számára nagyon fontos a kastély ügye. Az oroszvári kastély megmentéséről hangosan kell beszélni, minimum annak a tízezer embernek a hangján, akik támogatják petíciónkat. 

Mit gondolnak a szlovákok arról, hogy létezik egy végrendelet, melyben herceg Lónyay Elemér és felesége Stefánia belga királyi hercegnő az oroszvári kastélyt és az ahhoz tartozó földterületeket a pannonhalmi Szent Benedek-rendre hagyta?

Sajnos sokan erről nem is tudnak. Sok szlovák még csak nem is sejti, hogy volt valamilyen végrendelet, vagy hogy Stefánia hercegnő és Lónyay gróf azt akarták, hogy oroszvári birtokuk a bencés renddé legyen.

Ha Ön is támogatni szeretné a petíciót, azt IDE KATTINTVA teheti meg.
Megosztás
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.