cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2021. május 7., 12:27

Az Orbán-interjú szlovák sajtóvisszhangja - ki tajtékzik, ki üdvözli

Nagy sajtóvisszhangja volt annak az Orbán Viktor-interjúnak, amely a Postoj.sk szlovák konzervatív hírportálon jelent meg. A vélemények ugyan megoszlanak, a szlovák konzervatívabb olvasói réteg pozitívan értékelte az interjút, viszont a liberális oldalakon valósággal hisztérikus hangulatot váltott ki. A jelek szerint a liberális véleményformálók máris riadót fújtak, nehogy más hangot is hallani lehessen, miután eluralják a szlovák médiapiacot.

Orbán Viktor
Orbán Viktor
Fotó: Facebook - Orbán Viktor
Az ilyen interjúk csak álcaként szolgálnak arra, hogy Orbán tovább erősítse a hatalmát

A Sme.sk főszerkesztője, Balogová Beáta a közösségi oldalán akadt ki. Mint írja, Orbán Viktor egyáltalán nem ad interjút független lapoknak, de külföldi sajtónak néha igen, ám azok olyan lapok, amelyek nem tesznek fel kellemetlen kérdéseket, és nem ismerik a korrupció kormányzati részleteit. Balogová szerint Orbán Viktor legnagyobb problémája a  korrupció, amely már áthatja az állam működését. Szerinte minden ilyen interjúnak álcázott beszélgetés arra szolgál, hogy a hatalmát tovább erősítse. Ilyen volt ez a szlovák interjú is, amelyet lefordított és büszkén feltett a kormány oldalára. Az mindenesetre a Sme főszerkesztőjét is elgondolkodtathatja, hogy az olvasói hozzászólások sok esetben nem osztották az általa sugallt véleményt.

Ha a német újságírók elolvasnák az ön posztját, valószínűleg meglepődnének, milyen színvonalon van a szlovák újságírás

Balogová bejegyzésére reagált a Postoj.sk főszerkesztője, Martin Hanus is, aki elmondta, hogy Orbán Viktor más külföldi lapoknak is adott már interjút, például a német Zeitnak, a Weltnek és a Stern magazinnak. Hanus azt tanácsolta Balogovának, olvassa el ezeket a német interjúkat és állapítsa meg, milyen mértékben foglalkoztak a korrupcióval, mennyire ásták bele magukat olyan témákba, mint az Európai Unió vagy a németországi helyzet.

Ha a német újságírók elolvasnák az ön posztját, valószínűleg meglepődnének, hogy milyen színvonalon van a szlovák újságírás"

– mondta Hanus.

Veszélyes őt követni és vele barátkozni

Miro Kern, a DenníkN újságírója szerint ez nem volt igazi interjú, mivel csak olyan kérdéseket tettek fel, amelyek pozitív színben tüntetik fel Orbán Viktort. Korrupcióra irányuló vagy kellemetlen kérdések nem is voltak. Miro Kern azonban ajánlja elolvasni az interjút, mert Orbán Viktor ebben az interjúban is megmutatta, hogy egy soron következő diktátor, aki olyan értékeket képvisel, amelyek a múltban, a 19. században ragadtak. Rajongani érte és barátkozni vele ezért nagyon veszélyes.

Megjegyzést érdemel, hogy sem Balogová Beáta, sem Miro Kern nem reagált érdemben Orbán mondanivalójára, ami pedig érdekes vitaalapot is jelenthetne a liberalizmus értelmezése kapcsán. Ehelyett a régi, már megszokott liberális kliséket és érv nélküli jelzőiket használják, amivel nem biztos, hogy sikerült meggyőzniük az olvasótábort.

Szégyen és gyalázat

Martin Dubéci, a Progresszív Szlovákia egykori politikusa is kifejtette a véleményét. Bejegyzésében megosztotta azt, hogy a postoj.sk újságírói egy képen szerepelnek Orbán Viktorral, alatta pedig egy 2018-as Soros Györgyöt ábrázoló plakátot. Dubéci szégyennek nevezte az egész beszélgetést. Külön zavarta őt a cím is, abszurdnak véli, hogy pont Orbán Viktor harcol a liberálisokkal a szabadságért.

Racionális és megfontolt víziók

Az interjút készítő Postojon is megjelent egy érdekes kommentár Dag Daniš tollából. A kommentáríró, aki néhány hónapja még a liberális Aktuality újságírója volt, elmondja, hogy Orbán Viktort Szlovákiában megosztó személyiségnek tartják, de szerinte racionális és megfontolt víziói vannak Közép-Európáról. Leszögezi, Szlovákia szemszögéből a magyar miniszterelnök víziója a V4-ről és Közép-Európáról mindenképpen támogatást érdemel. Szerinte különösen fontos az a kulcsmondat, miszerint a V4 arra is szolgál, hogy egyfajta ellenpólusként, erőként szolgáljon a német-francia dominancia mellett.

Sokat mond az a megjegyzése is:

Formálisan Macron Merkellel (mérsékelten ironikus mosoly kíséretében) ugyan kialakíthat Szlovákia számára helyet a nyugati elitben, a mag-Európában, reálisan, viszont nem.

Az interjú megmozgatta a Postoj olvasóit is, a cikk alatti vitához összesen 457-en szóltak hozzá. A hozzászólók többsége kiállt a magyar miniszterelnök politikája mellett.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.