2023. január 27., 17:32

Az önkormányzatok több mint fele hétfőn lekapcsolja a közvilágítást

Hétfőn (január 30.) tiltakozásképpen az önkormányzatok több mint fele akarja országszerte lekapcsolni a közvilágítást.

Lámpa
Képünk illusztráció
Fotó: Pixabay.com

Ezt Michal Kaliňák, a Szlovákiai Városok és Falvak Társulása Kamarájának (ZMOS) hivatalvezetője erősítette meg a TASR-nek.
A tiltakozáshoz csatlakozó városok és falvak 19:00 órakor fél órára lekapcsolják a közvilágítást.

A tiltakozó akcióval arra akarnak rámutatni, hogy az energiaárak kapcsán kialakult megoldatlan helyzet rendkívül súlyos negatív következményekkel jár az önkormányzatok több alapvető feladatának az ellátására nézve.

Nem a városok és falvak miatt alakultak ki ezek a problémák. Ők a kormány rossz döntéseinek az áldozatai. A kormány gyors és hatékony segítségére lenne a legnagyobb szükség

– jelentették ki az önkormányzatok.

Azt várják, hogy a kormány segít az önkormányzatoknak a tavaly ősszel és télen keletkezett magas számlák kiegyenlítésében.

Nem a kiadások visszatérítését várjuk, mert a szakadék szélén álló önkormányzatoktól nem várhatják el, hogy hitelt vesznek fel, és arra fognak várni, hogy az állam térítse azt

– jegyezte meg a ZMOS hivatalvezetője.

A kormány korábban segítséget ígért az önkormányzatoknak az energiaválság kezelésében.

A jóváhagyott árplafonnak megfelelően január 1-je és március 31-e között az önkormányzatok 199 eurót fizetnek a villanyáramért megawattóránként (MWh), 99 eurót a gázért. Efelett a költségek 80 százalékát állja az állam.

Az önkormányzatok képviselőivel az elmúlt napokban találkozott Karel Hirman megbízott gazdasági miniszter, aki arról tájékoztatott, hogy a segítségnyújtás a tavaly decemberben alkalmazott séma szerint fog történni. A januári kiadások kompenzálását februárban lehet először kérvényezni.
 
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.