cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2024. február 28., 16:24

Az önkormányzatok pénzügyi helyzete rossz

A szlovákiai önkormányzatok pénzügyi helyzete rossz. Ezt Jozef Božik, a Szlovákiai Városok és Falvak Társulásának (ZMOS) elnöke értékelte a szerdai rózsahegyi ülés után.

Megbeszélték
Jozef Božik
Fotó: TASR

Elmondása szerint a forráshiány már februárban nyilvánvalóvá vált. A részesedési adó, amely a városok és községek számlájára érkezett, tíz százalékkal alacsonyabb az előző év azonos időszakához képest.

A helyzetet nehezíti, hogy tavaly alulfinanszírozottak voltunk, és januárban és szeptemberben béremelést kellett adnunk az alkalmazottaknak. Ma ezek a fizetések már egész évesek. Amit szeptemberben emeltünk, azt 2024-ben folyamatosan, egész évben ki kell fizetni, és még mindig tíz százalékkal kevesebbet kapunk, mint a tavaly"

- magyarázta Božik. Hozzátette, fontos, hogy a kormánykoalíció pártjai és különösen a pénzügyminisztérium foglalkozzon ezzel a helyzettel. Emlékeztetett arra, hogy az önkormányzat biztosítja a szlovákok mindennapi életéhez szükséges szolgáltatások 70 százalékát.

Martin Červenka, Ratkóc polgármestere, a ZMOS alelnöke rámutatott, hogy az önkormányzatoknak már saját működésükre sincs pénzük.

Ha fejlesztési lehetőségekről beszélünk, akkor azokat talán két évvel ezelőtt elvetettük"

- jegyezte meg. Elmondta, hogy az önkormányzatok az uniós finanszírozású projektek vissza nem térítésével is küzdenek. Elmondása szerint havonta kapnak újabb kötelezettségeket pénzügyi fedezet nélkül.

Itt egzisztenciális problémákkal küzdünk"

- tette hozzá. Červenka szerint az önkormányzatok helyzete már most is kritikus.
Božik ismételten figyelmeztetett az 500 millió eurós állami támogatás szükségességére. Elmondta, hogy az osztalékadó hiánya komoly problémát jelent az önkormányzatok számára.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.