2021. november 28., 17:27

Az omikron vírusmutáns már valószínűleg itt van Szlovákiában

Portálunk is több cikkben foglalkozott a világot lázban tartó új koronavírus-mutáns az omikron megjelenésével. E cikk írásáig az omikron több európai országban megjelent, például a szomszédos Csehországban és Ausztriában, de Szlovákiában még nem erősítették meg a jelenlétét. Más kérdés, hogy mindez csak idő kérdése.

omikron
Fotó: TASR/AP
Az első, Dél-Afrikából érkezett holland gép utasai órákig vesztegeltek az amszterdami repülőtér kifutóján. Teszt nélkül nem engedték le őket a repülőről.

A szlovák járványügyi szakemberek közül többen úgy nyilatkoztak az elmúlt napokban, gyakorlatilag néhány nap kérdése, hogy az első, omikron mutánssal megfertőződött ember felbukkanjon az ország valamelyik tesztelőállomásán. Bár az eddigi tapasztalatok alapján, az új variáció nem tűnik veszélyesebbnek az eddigieknél, az óvatosság természetesen nem árt. Nem véletlenül kérték a szlovák hatóságok, akik valamely rizikós afrikai országból térnek haza, azok jelentkezzenek a közegészségügynél.

Mind ez idáig már több mint hatvanan jelezték, az elmúlt napokban olyan afrikai országban jártak, ahol már megerősítették az új mutáció jelenlétét. 

Az omikron elkerülhetetlenségét jól mutatja, hogy pénteken közel hatszáz fő landolt Amszterdamban két, Dél-Afrikából felszállt gépen. Minden tizedik utasnál kimutatták a koronavírust, 61 pozitív mintából 13 már az új variánst hordozta.

A rizikós (nem csak) afrikai országok listája: Dél-Afrika, Botswana, Namíbia, Lesotho, Mozambik, Szváziföld, Mozambik, Zimbabwe, Izrael, Hongkong, Seychelle-szigetek. Az érintett szlovák állampolgárok az omikron@uvzsr.sk oldalon regisztrálthatnak. Eddig ezt mintegy 70 ember tette meg. Ugyan kötelező karantént, más országokkal ellentétben, Szlovákia még nem írt elő a rizikós országból hazatért állampolgárainak, de arra kérik őket, önkéntesen minimalizálják mozgásukat, függetlenül attól, oltva vannak-e vagy sem.

Dáša Račková, a közegészségügy szóvivője közölte, jelenleg is zajlik a tesztelőkapacitás átállítása, ha kell, akkor azonnal szűrni lehessen az omikron-variánsra. Úgy tudjuk, a közegészségügyi hatóságok már dolgoznak egy új rendelet kiadásán, mely lehetővé tenné, hogy a rizikós országokból hazatérők karanténra, esetleg tesztre legyenek kötelezve.

Vannak országok, amelyek jóval keményebben reagáltak az új variáció felbukkanására. Izrael például, úgy ahogy van, bezárt. Egyetlen külföldi állampolgár se léphet be a zsidó államba a következő két hétben. Némileg enyhébb intézkedéseket vezettek be a britek, kötelező karantént írtak elő a beutazóknak egészen addig, míg nem tudnak egy negatív PCR-tesztet felmutatni.

Az omikron terjedési képességéről, az általa okozott tünetekről és a tulajdonképpeni veszélyességéről egyelőre csak részinformációink vannak. A WHO illetékesei szerint ugyanakkor a vírusvariáns rendelkezik olyan mutációkkal, amelyek potenciálisan veszélyessé tehetik. Egyetlen kardinális kérdésre sem lehet egyelőre érdemben válaszolni, nem tudjuk például azt sem, a rendelkezésre álló vakcinák megfelelőek-e az omikronnal szemben. A Pfizer illetékesei már jelezték, néhány hét alatt át tudják állítani a gyártósorokat és körülbelül száz napon belül szállítani is tudják az első, az omikron ellen is hatásos oltóanyagokat.

Még egyszer hangsúlyozzuk, erre egyelőre csak elméletben van szükség. 

A BioNTech munkatársai két hét múlva ígértek eredményt, ugyanis már vizsgálják, a vírusmutáns képes-e megkerülni a vakcinák védelmét. Ugyanerről számolt be az amerikai Moderna kutatócsapata is és a brit, ileltve az orosz vakcinagyártók is. Az AstraZeneca kutatói például már Dél-Afrikában vannak, hogy a helyszínen vizsgálják az omikront. 

Megosztás
Címkék