2021. december 10., 13:01

Az oltottak elmehetnek fodrászhoz, a járáson kívül is kirándulhatunk a természetbe… Kérdezz-felelek a december 10-től érvényes szabályokról!

Az embereket az év végi ünnepek miatt a szokásosnál is jobban érdekli az, mit szabad és mit nem, hová mehetnek, milyen szolgáltatásokat vehetnek igénybe. Az alábbiakban megpróbáljuk összefoglalni a lényeget kérdések és válaszok formájában.

Fotó: MTI

A lockdown természetesen folytatódik tovább, de változásokkal.  Az oltottak és a Covidon átesettek előnyöket fognak élvezni, az iskolák távoktatásra térnek át.

A fokozatosság elve alapján az oltottak és a betegségen átesettek számára megnyílik az összes bolt, szolgáltatás, a templomok, az edzőtermek, a sífelvonók és utána a szállodák is.

Ám ha a járványhelyzet romolna és a kórházakban több lenne a beteg, Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter behúzhatja a kéziféket, szigorítások jöhetnek.

Ami mindenkire érvényes

Meghosszabbítják a lockdownt?

Igen, érvényben marad a veszélyhelyzet és ennek keretében a kijárási tilalom is. A lockdown január 9-ig tart és akkor átértékelik.

Milyen napszakra vonatkozik a kijárási tilalom?

Reggel 05.00 órától másnap 01.00 óráig.

Változatlan formában marad a lockdown?

Nem. A hét elején Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter felvázolta annak új formáját. Másnap a koalíciós vezetők további változtatásokat jelentettek be és még a kormányülésen is módosítottak rajta.

Hogy fog kinézni a lockdown?

A kijárási tilalom idején csak munkába lehet menni és bebiztosítani a feltétlenül szükséges dolgokat, melyek közé az orvoshoz menés, a gyógyszertár felkeresése, az oltásra menés, a kutyasétáltatás, vagy alapvető dolgok megvásárlása, szolgáltatások felkeresése tartozik. Segítségre szoruló rokonról, hozzátartozóról is lehet gondoskodni.

Változás az is, hogy fokozatosan feloldják a korlátozásokat az oltottak és a betegségen átesettek számára.

De ha a járványhelyzet romlana, és a kórházban ápoltak száma meghaladná a 3800 főt, akkor Lengvarský szigorításokat fog javasolni a kormánynak, amibe betartozik az oltottak és betegségen átesettek előnyeinek megvonása is.

Milyen boltokba mehetünk bevásárolni?

Az alapvető dolgokat árusító üzletek mindenki számára nyitva lesznek. Az oltatlanok és azok, akik még nem estek át a Covidon, csak ilyen üzletekbe mehetnek, másokba nem. Ezek az élelmiszerboltok, a drogériák és a patikák. Ide tartoznak a nem fedett, vagy részben fedett ültetni való fákat kínáló piacterek, a virágboltok, a zöldséget és gyümölcsöt kínáló üzletek. A szolgáltatások közül például ide tartoznak a bankok, a ruhatisztítók és szervizek.

Eddig ezek közé a boltok közé tartoztak a cipőüzletek is. Hogy lesz ezután?

Az alapvető üzletek közé az új rendelkezések értelmében a cipőboltok már nem tartoznak.

Milyen lesz az üzletek nyitva tartása?

Sok közülük csak reggel 05-00-tól este 22.00-ig tarthat nyitva.

Interneten rendeltem árut. Átvehetem az üzletben?

Ha a boltnak vagy kiadó helye, akkor igen.

Nyitva lesznek a bevásárlóközpontok?

Igen. De itt is érvényes, hogy mindenki számára csak az alapvető cikkeket kínáló boltok lesznek nyitva, mint az élelmiszerüzlet vagy a patika. A többi boltba, például textilüzletbe csak az oltottak és a Covidon átesettek mehetnek be vásárolni.

Milyen rezsimben fognak működni az éttermek?

Csak ételkiadóként működhetnek, és ez a bevásárlóközpontokban működő üzemegységekre is vonatkozik.

Kimehetek a természetbe?

Igen. És ezúttal már a járáson kívülre is.

Elmehetek a hétvégi házamba?

Igen. A kormány határozata értelmében saját ingatlant fel lehet keresni. Nemcsak a hétvégi házakra vonatkozik ez, de minden más saját ingatlanra is, amely akár más járásban is lehet.

Kimehetek sportolni?

Ha individuális sportról van szó, akkor igen. Ha futni akar, akkor kimehet. A barátokkal focizni azonban nem lehet, mert az már kollektív sportnak minősül.

Az ország másik végébe is járok szolgálati útra. Megszállhatok valamelyik hotelben?

Igen. Munkavégzéssel összefüggésben ez megengedett.

Hasonló módon megengedett akkor is, ha messzebbről érkezik valaki orvosi kivizsgálásra és valahol meg kell szállnia.

A szálláshelyek viszont OTP-rendszerben működnek, vagyis fel kell mutatni az oltásról vagy átesettségről szóló igazolást, illetve a negatív covidtesztet.

Az oltottak és betegségen átesettek előnyei

Mikortól érvényesek a rájuk vonatkozó engedmények?

Az elsők december 10-én lépnek életbe, a többi pedig december 25-én.

Milyen előnyeik lesznek?

December 10-től az oltottak és a betegségen átesettek minden üzletben vásárolhatnak, például a ruhaboltokban, de akár könyvesboltokban is.

Elmehetek fodrászhoz?

Igen. A fodrászok és borbélyok december 10-től nyitva lesznek az oltottak és a betegségen átesettek számára. Ugyancsak nyitva lesznek számukra a manikűrösök és a pedikűrösök.

Ezek reggel 05.00-tól este 22.00-ig tarthatnak nyitva.

A kinyitott boltok és szolgáltatások nagyobb embertömegeket eredményezhetnek. Mire vigyázzak?

A járványhelyzetre való tekintettel a Közegészségügyi Hivatal fokozott óvatosságra int. Az üzletek felkeresése helyett az online vásárlást ajánlják. Reszpirátort kell viselni, ajánlott az alapos kézmosás és a távolságtartás!

Be vagyok oltva és vasárnap el szeretnék menni istentiszteletre. Megtehetem?

Igen. A templomba járás is engedélyezett december 10-től az oltottak és átesettek számára. A templomban azonban legfeljebb csak 30 ember lehet egyszerre, vagy pedig 25 négyzetméternek kell jutnia egy személyre.

Mehetek edzőterembe?

Igen, az oltottak és átesettek számára december 10-től ez lehetséges. Az edzőteremben egyszerre viszont csak legfeljebb 6 ember lehet, vagy pedig biztosítani kell a 25 négyzetmétert személyenként. 05.00 és 22.00 között lehetnek nyitva.

Más sportolás is lehetővé válik?

Péntektől már sízni is lehet. A sífelvonók elérhetővé válnak, és kapacitásuk 25 százalékáig a zárt sífelvonó kabinok is.

Lesznek még további engedmények az oltottak és betegségen átesettek számára?

Igen. December 25-től megszállhatnak a hotelekben és panziókban. Ennek azonban feltétele lesz a 72 óránál nem régebbi negatív PCR-teszt, vagy a 48 óránál nem régebbi antigénteszt, vagy a helyszínen elvégzett nazális antigénteszt.

A szálloda, ahol ünnepek alatt készülök, wellneszrészleggel is rendelkezik. Kihasználhatom?

Igen. De a maximális kapacitás: 1 ember 25 négyzetméterre, vagy legfeljebb 30 ember.

Nyitva lesznek a hotelekben az éttermek is?

Igen, de kizárólag csak a szállóvendégek számára.

Igaz, hogy a tömegközlekedésben is OTP-rezsim lesz?

Igen. Az IC-vonatokra, gyorsvonatokra és távolsági autóbuszokra csak oltottak, betegségen átesettek vagy teszteltek szállhatnak fel. A pontos időpont, hogy ez mikortól érvényes, még nem ismert.

Iskolák

Hogy fognak működni az iskolák?

Sok iskola már eddig is bezárt a rossz járványhelyzet miatt.  December 13-tól bezárnak az alapiskolák felső tagozatai és a középiskolák. A diákok távoktatásban fognak tanulni.

Mennyi ideig lesznek zárva az iskolák?

Öt napig, december 13-tól december 17-ig. Ezt követően, december 18-tól,  a szokásosnál előbb kezdődik minden diák számára a téli szünet, ami január 10-ig tart.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.