Az oltatlanok fizethetnek a tesztekért - a koalíció szimbolikus árakban egyezett meg

2021. július 13., 12:41
Matus Tibor

Az oltatlanoknak nem lesz ingyenes a tesztelés, viszont csak szimbolikus 3 illetve 9 eurót kell fizetniük. A kiszivárgott hírek szerint, erről egyezett meg a koalíció a hétfői koalíciós tanácson. A tanács késő estig vitázott, ahol Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter több alternatívát mutatott be. A miniszter már a múlt héten emlegette, hogy nem lesznek ingyenesek a tesztek

Vladimír Lengvarský
Fotó: TASR

Néhány koalíciós partner szerint a tesztek ára amúgy is túldrágított, ezért is javasolnak kisebb összegeket. Ez a javaslat, így is havi több millió euróval terhelné meg a közkiadásokat. A koalíciós egyezség szerint

az oltatlanoknak három eurót kellene fizetniük az antigén tesztekért és kilencet a jóval drágább PCR tesztekért.

A folyamatos tesztelés elsősorban az oltatlan ingázókat érintik, akiknek hetente új teszten kell átesniük. Az egyelőre nem tisztázott, mely esetekben lesz szükség antigén- és mely esetekben PCR-tesztekre.

A döntésben az is szerepet játszott, hogy a raktárakban még 12 millió felhasználatlan teszt van

Teszttel a vendéglőkbe

Lengvarský már készíti az új Covid-automatát, és a jogi hátteret, amely alapján

a vendéglőkbe csak a zöld útlevéllel lehetne belépni. Tehát azok, akik beoltottak, átestek a Covid-betegségen, vagy 72 óránál nem régebbi negatív PCR-teszttel rendelkeznek.

Ez a javaslat a Sme rodina ellenkezésén egyelőre megbukott.

Sőt Igor Matovič szerint is, nem lehet így nyomást kifejteni azokra, akik nem akarnak oltakozni. Így végül is kötelezővé tennénk az oltakozást, egyben a szegényebb réteget egyenesen kényszerítenénk.

Laborok a levegőben

Lengvarskýnak most azt is végig kellene tárgyalnia a biztosítóval és a tesztelő pontokkal, hiszen június végével több pont működését leállították. A múltban a pontok átalányfizetést kaptak, most inkább teljesítmény után fizetnének.

Lengvarský szerint jelenleg napi 70 ezer PCR-tesztet tudnak elvégezni.

Kövesse facebook oldalunkat is!