Az oltásról és az EU-csúcsról tárgyalt a kormányfő az uniós nagykövetekkel

2021. május 6., 20:46
ma7 | TASR

A koronavírus-járvány volt az egyik fő témája annak a csütörtöki videókonferenciának, amelyen Eduard Heger (OĽANO) miniszterelnök és az Európai Unió  tagállamainak nagykövetei vettek részt. A nagykövetek afelől érdeklődtek, hogyan zajlik az oltás Szlovákiában, valamint arról is, miként áll hozzá az ország a közös zöld tanúsítványhoz, amellyel utazni lehetne az EU-n belül - tájékoztatott a kormányhivatal sajtóosztálya.

heger
Fotó: TASR/AP

„Keressük az EU-n belül a legmegfelelőbb megoldást. Szeretnénk, ha júniusra elkészülne a tanúsítvány, hogy utazhassanak az emberek" - mondta a miniszterelnök, hozzátéve, hogy azoknak, akik ezt kérik, mielőbb be kell oltatniuk magukat.

Téma volt a közelgő EU-csúcstalálkozó is, amelyet Portugáliában, Portóban rendeznek meg. A miniszterelnök és a nagykövetek egyetértettek abban, hogy a szociális kérdések, a világjárványnak a nemzeti gazdaságokra gyakorolt hatása is a fő témák között lesz.

A kormányfő külön kiemelte az energiaválság kockázatát, amely a magas klímacélkitűzések mellett súlyosbodhat, ezért részét kell képeznie az EU szociális stratégiájának. Heger bemutatta az uniós nagyköveteknek a szlovák helyreállítási terv fő pontjait.

A szlovák kormányfő arról is biztosította a nagyköveteket, hogy az ország kormánya egyértelműen elkötelezett Európa és a NATO mellett. „Örülünk, hogy tagjai vagyunk az Európai Uniónak, és hálásak vagyunk valamennyi előnyért, amely az EU-tagsággal jár. De nem vehetjük ezt természetesnek, és erről szeretnénk beszélni az Európa jövőjével foglalkozó konferencián is, amely május 9-én kezdődik Szlovákiában" - mondta Heger. A konferencia résztvevői a korrupció elleni küzdelemről, a megújuló energiáról, a mezőgazdaságról és az aktuális ukrajnai helyzetről is tárgyaltak.

Kövesse facebook oldalunkat is!