2022. november 25., 10:31

Az ígéret szép szó, ha betartják...

Az oktatási tárca még tavasszal azt ígérte azoknak a tehetséges diákoknak, akik Szlovákiában kívánják folytatni egyetemi tanulmányaikat az érettségi után, hogy ösztöndíjjal segítik majd őket.

Hol a pénz?
Fotó: Facebook
Illusztráció

A beígért összeg 9 ezer euró volt, amit az egyetemtől kapnának havi 300 eurós részletekben, és csak azt szabták feltételül, hogy a diák jelentkezzen bakkalaureátusi vagy kombinált bakkalaureátusi és mesterfokú nappali képzésre valamelyik szlovákiai felsőoktatási intézménybe. Maga az egyetem is fejenként havi 200 eurót kapna egy-egy tehetséges diák után, és ezt az összeget a tehetségesek gondozására fordítanák.

Az ösztöndíjat két kategóriában ígérték: a rendkívül tehetséges és nem külföldön tovább tanulni szándékozó hallgatóknak, illetve a tehetséges, de szociálisan hátrányos helyzetű diákoknak.

A 2022/2023-as tanévben mintegy 1000, maximális pontszámot elért hallgatónak kellene ebben az ösztöndíjban részesülnie, de eddig még semmit nem láttak a beígért pénzből. A tárca szerint mindent megtesznek, hogy a következő hetekben az első 1000 hallgató megkapja a támogatást.

Az ösztöndíjra a különösen tehetséges érettségizettek csoportjóból 3516-an, a szociálisan hátrányos helyzetűek csoportjóból 519-en jelentkeztek.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.