2022. február 17., 12:14

Az Európai Bizottság vizsgálja a déli önkormányzatok diszkriminációját

Őry Péter 2021 nyarán az Európai Parlament Petíciós Bizottságához fordult, beadványának lényege, hogy a tengerszint feletti magasság és a nagyság alapján hátrányos helyzetbe hozott déli települések legyenek egyformán támogatva a magasabban fekvő és a népesebb községekkel.

eb
Fotó: pixabay.com

A magyarok által lakott járásokban az önkormányzatok 300-350 eurót kapnak évente egy lakos után, máshol ez 400-450, a fővárosban pedig közel 600 euró a támogatás összege. A rendszer diszkriminatív hatása miatt fordult Őry az EP Petíciós Bizottságához, amely, ahogy arról a ma7 is hírt adott, támogathatónak találta a beadványt.

Az ügy további fejleménye, hogy február 16-én az Európai Parlament Petíciós Bizottságának elnöke, Dolors Montserat arról tájékoztatta Őry Pétert: a Petíciós Bizottság megvizsgálta a benyújtott petíciót, és azt elfogadhatónak nyilvánította, mivel

a felvetett kérdés az Európai Unió tevékenységi körébe tartozik".

Őry megkeresésünkre elmondta, Petíciós Bizottság elnöke felkérte az Európai Bizottságot, hogy végezzen előzetes vizsgálatot az ügyben. Őry hozzátette, a petíció befogadása óvatos igazolása a támogatási rendszer diszkriminatív jellegének.

A politikus azt reméli, az Európai Bizottság vizsgálata a lassan két évtizede zajló hátrányos megkülönböztetés megszüntetése felé tett fontos lépés.

őry
Fotó:  Őry Péter

Őry elmondta, az Európai Bizottságnak elvileg 3 hónapon belül válaszolnia kell, de a gyakorlat azt igazolja, a az időpontok kapcsán "erős csúszások vannak". A politikus hozzátette, az EB másik elve, hogy amennyiben az adott tagállamban választások lesznek, az ezt megelőző fél évben nem lehet a petíciót napirendre tűzni.

Vagyis a gyakorlatban mindez azt jelenti, hogy vagy májusig terítékre kerül az ügy, vagy, Őry szerint ez a valószínűbb, csak az őszi önkormányzati választásokat követően.

"A feladatunk most egyszerű, türelmesen várni kell, a kocka már el van vetve" - tette hozzá Őry Péter.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről. 

Hozzászólások

Fehér István 2022. 02. 19., szo - 07:54

Borítékolom, hogy semmi sem fog történni a javunkra az EP petíció bizottságában (volt itt már magyar alelnök is!), de sehol máshol sem. Így volt ez és így is marad, mert az egész EU - nak nevezett liberális gittegylet nyugodtan nemezhető nemzetellenesnek, ezen belül pedig magyarellenesnek!