cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2023. december 7., 08:16

Az Európai Bizottság felszólította Ficóékat, ne szüntessék meg a Különleges Ügyészi Hivatalt

Az Európai Bizottság (EB) szerdán megerősítette, arra kérte Szlovákiát, hogy ne folytassa a Btk. tervezett módosítását és ne szüntesse meg a Különleges Ügyészi Hivatalt (ÚŠP), mert ekkora változtatásokat alaposan meg kell fontolni – tájékoztatott a TASR tudósítója. A hírt Christian Wigand, az EB igazságügyi szóvivője erősítette meg a TASR-nek.

Robert Fico
Fotó: TASR

A kormány szerdán jóváhagyta a különleges ügyészség megszüntetésére vonatkozó tervet. A Büntető törvénykönyv módosítására vonatkozó tervezet része, hogy megszűnik a különleges ügyészség, és a kerületi ügyészségek veszik át a feladatait.

A kiterjedt és az uniós szabályozás több területét is érintő tervezett módosítások elfogadása alapos elemzéseket igényel”

– áll a bizottság Szlovákiának küldött állásfoglalásában.

A levelet Didier Reynders jogérvényesülésért felelős uniós biztos és Ylva Johansson belügyi biztos írta még kedden (december 5.). Azt kérték Boris Susko (Smer-SD) igazságügyi minisztertől, hogy a szlovák kormány egyelőre függessze fel a módosítási folyamatot, és főleg „ne ragadtassa magát gyorsított eljárásra, anélkül, hogy szabályosan és alaposan konzultálna az érintett felekkel odahaza és európai uniós szinten is”.

Wigand hozzátette, a bizottság kész a további politikai és szakmai párbeszédre, a cél a kérdések részletes megvitatása, és azt javasolja, a szlovák kormány egyeztessen az Európa Tanács Velencei Bizottságával is.

A szerdai döntés előtt a kormány tagjai azt jelezték, hogy a tervezetről előre egyeztettek az Európai Bizottsággal. Wigand megerősítette, hogy Reynders november 27-én találkozott ebben az ügyben Brüsszelben Robert Fico (Smer-SD) kormányfővel, Suskoval, valamint Robert Kaliňák (Smer-SD) védelmi miniszterrel, akik tájékoztatták a készülő törvénymódosításokról. A találkozó után a szlovák kormány elküldte az Európai Bizottságnak a készülő reformmal kapcsolatos információkat.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.