2022. november 11., 12:04

Az EU külső határának megerősítését szorgalmazza Szlovákia és Csehország

Meg kell erősíteni az Európai Unió, illetve a schengeni övezet külső határát, és a magyar-szerb határ védelme kulcsfontosságú. Állapodott meg erről Petr Fiala cseh és Eduard Heger szlovák kormányfő a prágai találkozójukon.

Heger és Fiala Prágában
Fotó: Szlovák Kormányhivatal

A két kormányfő bejelentette azt is, hogy mindkét ország intenzívebben kíván együttműködni a migrációs válság megoldásában, és Magyarországnak is segíteni akarnak.

Heger szerint közösen kell megoldani az illegális migráció problémáját.

Ha mindenki maga oldja azt, nem lesz kielégítő, sőt, a valódi problémát sem oldjuk meg. Ez pedig egyre nagyobb nyomást jelent a magyar-szerb határon”

– hangsúlyozta Heger. Kiemelte, össze kell fogni, és a kezdeményezést más országokra is ki kell terjeszteni.

Fiala hozzátette, hogy a cseh határintézkedések nem Szlovákia ellen irányultak. "Az illegális migrációval kapcsolatos egyre növekvő problémákra reagáltunk így" - magyarázta. Kijelentette azt is, Hegerrel megállapodtak abban, hogy a cseh és a szlovák rendőrség összehangolja tevékenységét a cseh-szlovák határon is. "A két állam területén illegálisan élők hatékonyabb és gyorsabb ellenőrzése érdekében, többek között közös járőrözés formájában, különösen a vasúton" - tette hozzá.

Eduard Heger és Petr Fiala miniszterelnök a stabil energiaforrást jelentő atomenergia fontosságát is hangsúlyozta.

Az energiastabilitáshoz vezető utat az atomenergia és más alacsony kibocsátású energiaforrások kombinációjában látják. Erről a Prágában tartott pénteki Európai Nukleáris Energia Fórumon állapodtak meg.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.