2022. március 2., 07:59

Az EU cenzúrát vezet be

A huszonhetek kedden este megállapodtak abban, hogy Oroszország Ukrajna elleni háborúja miatt betiltják az RT (Russia Today) és a Szputnyik orosz állami médiumok sugárzását az Európai Unió területén, továbbá hogy kizárnak "bizonyos orosz bankokat" a nemzetközi pénzátutalásokhoz használt SWIFT kommunikációs rendszerből - jelentette be a francia EU-elnökség.

Szputnyik
Fotó: pixabay.com

A tagállamok nagykövetei abban is megállapodtak Brüsszelben, hogy európai szervezetek nem vehetnek részt az Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI) által finanszírozott projektekben - olvasható a francia EU-elnökség Twitter-üzenetében.

Ezek a büntetőintézkedések már szerdán életbe lépnek, közvetlenül azután, hogy megjelennek az unió közlönyében. A hivatalos közlöny részletezni fogja a büntetendő bankokat.

A SWIFT rendszernek mintegy 300 orosz bank a tagja. Meg nem nevezett diplomáciai források szerint hét orosz bankról van szó, de a legnagyobb, a Sberbank nincs köztük. Az RT-t és a Szputnyikot mind az éterből, mind az internetről kitiltják.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.