2022. május 16., 08:38

Az EU-ba és Észak-Amerikába irányuló szinte teljes exportot blokkolják a nyugati szankciók Fehéroroszországban

Fehéroroszország Európai Unióba és Észak-Amerikába irányuló szinte teljes exportját blokkolják a nyugati szankciók - közölte vasárnap Raman Halovcsenka fehérorosz kormányfő az al-Arabíja pánarab hírtelevíziónak nyilatkozva.

Fehéroroszország
Fotó: unsplash.com
Illusztrációs felvétel

Az interjúból részleteket a Belarusz-1 helyi hírtelevízió ismertetett. "A szankciók gyakorlatilag elzárták Fehéroroszország teljes exportját az uniós tagállamokba és az észak-amerikai országokba. Ez hozzávetőleg évente 16-18 milliárd dollárt jelent" - ismertette Halovcsenka. A fehérorosz miniszterelnök szerint hazájában "nem egyszerű nyomásgyakorlási eszközként, hanem a hibrid agresszió eszközeként" értékelik a büntetőintézkedéseket. "Feltehetőleg ez az utolsó lépcső, amely megelőzi a hagyományos fegyveres agressziót" - tette hozzá. "A hagyományos értelemben vett szankciókhoz képest ezek célja térdre kényszeríteni az országot, elfojtva gazdaságát és erővel kényszeríteni követelések, vagy egyéb feltételek teljesítésére" - húzta alá Halovcsenka.

Oroszország február végén Ukrajna ellen indított háborúja miatt a nemzetközi közösség számos büntetőintézkedést hozott Moszkva ellen. Ezek egy része a Moszkvával szövetséges Fehéroroszországra is kiterjed.
 

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.