2023. szeptember 11., 14:33

Az emberek szívesen látnának több nőt a politikában

Szlovákia legtöbb polgára fontosnak tartja a nők jelenlétét a politikában. Az AKO ügynökség JOJ tévé számára készített felmérése alapján a válaszadók csaknem 52 százaléka tartja fontosnak, hogy több nő legyen a köztisztségekben és a politikában. A válaszadók csaknem 14 százaléka tartotta nagyon fontosnak ezt, 38 százalékuk pedig viszonylag fontosnak.

nőtagozat
Fotó: Neszméri Tünde

Ellenkezőleg, a válaszadók nagyjából 40 százaléka nem tartja fontosnak, hogy több női politikus vagy köztisztviselő legyen, írja a spravy.rtvs.sk portál.

Az átlagosnál több volt a nő azok között a válaszadók között, akik fontosnak tartják, hogy több legyen a nő a közszolgálatban és politikában.

Többnyire a legfiatalabb (18-30 éves) és főleg a legidősebb korosztály (60+) gondolja így, az egyetemet végzettek, Nagyszombat, Pozsony, Kassa és Eperjes megyei lakosok, a magyar nemzetiségű polgárok és a legnagyobb települések (100 000 fő felett), de az 5001-20 ezer lakosú települések lakói is.

Az AKO ügynökség augusztus 29. és szeptember 6. között készített a felmérést 1000 fős mintán.

A parlamenti képviselőjelöltek egynegyedét teszik ki csak a nők

A felmérés annál is inkább aktuális, mivel a szeptember végi parlamenti választás jelöltjei között is lényegesen kevesebb a nő, mint a férfi, ráadásul többnyire azok sem a lista megválasztható helyein vannak.

A közelgő választásokon összesen 2722 jelölt küzd meg a választók kegyéért, ebből 690 a nő, ami csaknem 25,5 százalékot jelent.

Ez a szám csak valamivel magasabb a legutóbbi, 2020-as parlamenti választásokhoz képest, amikor 632 nő (23 százalék) indult a jelöltek között.

Barbora Holubová szociológus szerint ez még mindig nagyon alacsony szám. „Mindenféle növekedés jó lenne, a lakosság is több nőt kíván a politikában” – mondta. A politikát azonban továbbra is inkább férfidolognak tekintik, mivel eddig soha nem volt több nő 25 százaléknál a parlamentben, és legfeljebb négy a kormányban – mondta.

Több nagy párt jelöltlistáján a nők aránya viszont jóval alacsonyabb 25 százaléknál.

A jelöltlista felállítása a politikai pártok feladata. Sajnos jogszabály nem írja elő, hogy mit kellene figyelembe venniük a pártoknak a jelöltlista felállításánál, és néha tényleg nem világos, hogy egy politikai párt milyen szabályok alapján állítja össze a listáját”

– magyarázta Holubová.

A pártok listáján az első tíz jelölt között átlagosan két-három nőt látunk. Ez azt jelenti, hogy a vezető helyek 70-80 százalékát továbbra is férfiak töltik be. „Hangsúlyoznám, hogy a jelölt nők száma nem jelenti automatikusan azt, hogy valamennyien bejutnak a parlamentbe. Jelenleg az egyetlen esély a nők karikázása, azaz, hogy előnyben részesítjük őket a szavazatinkkal, hogy minél több nő bejusson a parlamentbe” – hangsúlyozta a szociológus.

Az Európai Unió sereghajtója vagyunk

Holubová szerint ebből a szempontból ismét az Európai Unión belüli országok rangsorának végén kullogunk. „Azt hiszem, csak Magyarország vagy Románia van mögöttünk. De például a skandináv országokban 48 százalékot tesznek ki a nők, vagy Horvátországban 37 százalékos a nők aránya” – tette hozzá.

A szociológus azt állítja, hogy növelnünk kell a nők számát a politikában. Szerinte a fő érv az, hogy a nők magasabb képviselete növeli a képviseleti demokrácia minőségét.

Az a tény, hogy mi, nők a lakosság 51 százalékát alkotjuk, és csak 20 százalékos képviseletünk van, Szlovákia szégyene”

– tette hozzá a szociológus.

„Azokban az országokban, ahol a nők nagyobb arányban képviseltetik magukat a politikában, alacsonyabb a korrupció szintje is” – fűzte hozzá. Szerinte a nők hajlamosabbak az együttműködésre és a konszenzusra.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.