2023. június 8., 18:36

Az ellenzéki párt felszólította a megbízott belügyminisztert, hogy ne módosítsa Szlovákia álláspontját az illegális bevándorlás ügyében

Az ellenzéki Hlas-SD felszólította Ivan Šimko megbízott belügyminisztert, hogy ne változtasson a külpolitikával és az illegális bevándorlással kapcsolatos eddigi szlovák irányvonalon.

Illegális migráció
Peter Pellegrini - Ivan Šimko
Fotó: TASR/ma7

Peter Pellegrini, a párt elnöke emlékeztetett, hogy a hivatalnokkormány tagjaként nincs sem politikai felhatalmazása, sem parlamenti támogatottsága bármiféle nagy horderejű kérdésben dönteni.

Ezt azzal kapcsolatban fejtette ki, hogy csütörtökön az EU-tagországok belügyminiszterei folytattak megbeszélést az új migrációs feltételekről.

A miniszter jelezte, hogy azt a véleményt szeretné képviselni, amit Szlovákia kezdettől fogva hirdetett a rugalmas szolidaritással kapcsolatban.

A kötelező migránskvótákat más pártok is elutasítják. A Smer-SD elnöke, Robert Fico kijelentette, amennyiben a kormány nem kap bizalmat a parlamenttől, nem dönthet alapvető külpolitikai kérdésekről.

Pellegrini csütörtöki sajtóértekezletén emlékeztetett rá, hogy Szlovákia az elmúlt években következetes állásponton áll, ezért fontos, hogy ezt az irányvonalat kövesse Ivan Šimko is.

Szó van olyan hírekről, melyek szerint terveznek olyan módosításokat, amelyek meghatároznák a szolidaritás mértékét és bevezetnék bizonyos számú migráns  köztelező elosztását az egyes országok nagysága és népessége alapján.

Pellegrini megjegyezte, hogy a múltban a szlovák kormányok elutasítottak bármiféle kvótát. Szlovákia támogatta a rugalmas szolidaritás gondolatát, amelynek lényege, hogy az az ország, amely nem fogad be migránsokat, más módon segíthet. Ez történhet pénzbeli formában vagy műszaki eszközökkel, például a Schengeni övezet külső határainak megerősített őrzésével.

A Hlas-SD nem kívánja tolerálni az illegális bevándorlást és a migránsok kötelező elosztását.

Szlovákiában csak olyan ember lakhat és élhet, akit Szlovákia befogad és aki számára Szlovákia megengedi, hogy itt éljen"

- mondta Pellegrini. Hozzátette, hogy Šimkonak a tanácskozásról hazatérve tájékoztatnia kellene a parlament biztonságvédelmi bizottságát.

Az SaS is felszólította a kormányt, hogy utasítsa el a kötelező kvótákat és ragaszkodjon a status quohoz.

A Smer-SD csütörtöki sajtóértekezletén Robert Fico pártelnök arról beszélt, hogy a belügyminiszter másfajta retorikát kezd használni a migrációval kapcsolatban, mint amit a szlovák közvélemény megszokott. Hozzátette, a miniszter és Zuzana Čaputová államő is ígérhet bármit, a választásokat követően azonban, ha a Smer-SD részvételével új kormány fog felállni, akkor az sosem egyezik bele a kötelező kvótákba és a migránsok elosztásába.

További parlamenten kívüli pártok, mint a KDH, a Republika és az SNS is arra emlékeztetett, hogy a kötelező kvóták elfogadhatatlanok és nem jelentenek hatékony megoldást a problémára.

Peter Majer, a miniszterelnök szóvivője kifejtette, hogy az EU-belügyminiszterek luxemburgi összejövetelének nem témája a migránsok elosztása. 2016 óta nem változott a szlovák álláspont a migrációval kapcsolatban és a tanácskozáson Szlovákia a rugalmas  szolidarítás elvét és a külső  schengeni határok védelmének megerősítését fogja képviselni.

Az EU-tagállamok belügyminiszterei a közös európai menekültügyi rendszer reformjáról folytatnak megbeszélést Luxemburgban.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.