2021. január 24., 16:48

Az ellenzék és a koalíció is elképzelhetőnek tartja, hogy orosz vakcinákkal is oltsanak Szlovákiában

Ha az Európai Unió jóváhagyja a Szputnyik V orosz vakcina alkalmazását a COVID-19 betegség leküzdésére, akkor Szlovákia is foglalkozhat ennek a beszerzésével.

Vitaműsor-Sipos-Kollár-Tomás-Takác
Fotó: TASR
Michal Šipoš, Miroslav Kollár, Erik Tomáš és Richard Takáč

Erről a közszolgálati televízió vasárnapi 5 perccel 12 előtt című vitaműsorában volt szó. Michal Šipoš (OĽANO) és Miroslav Kollár (Za ľudí) koalíciós képviselők véleményét nem cáfolta a műsorban szereplő Erik Tomáš (Hlas-SD) frakció nélküli és Richard Takáč (Smer-SD) ellenzéki képviselő sem, ugyanakkor mindketten hangsúlyozták, hogy az oltást önkéntes alapon kell elvégezni.

Takáč  ugyanakkor kifejtette, hogy az oltási igazolvány ne az egyetlen lehetőség legyen, ha valaki külföldre szeretne utazni, alternatívaként egy negatív PCR teszt felmutatása is lehetővé tehetné ezt. Szorgalmazta, hogy Szlovákia keleten is igyekezzen vakcinát beszerezni.

Šipoš képviselő hangsúlyozta, hogy az ország lakosainak a piacon beszerezhető legjobb vakcinát kellene biztosítani. Mint megjegyezte, az előzetesen lekötött tétel a felnőtt lakosság 80 százalékának a beoltásához elegendő. Kiemelte Szlovákia oltási stratégiáját is. Mint kifejtette:

fokozatosan nyitunk azok felé is, akik fiatalok és egészségesek, majd ezt követően megkezdőik az oltási kampány is."

Miroslav Kollár szerint a vakcina beszerzése mellett az oltási központok hatékony működését is biztosítani kell.

Az országos tesztelés célja a lokális gócok feltárása - jegyezte meg Šipoš, aki szerint a kemény lockdown alternatívájáról van szó. Koalíciós partnere ugyanakkor úgy látja, hogy a tesztelés még senkit sem gyógyított meg.

Meggyőződésünk, hogy az országos tesztelés ebben a pillanatban a kapacitások nem hatékony kihasználása"

- tette hozzá Miroslav Kollár, aki szerint inkább az oltásra kellene összpontosítani. Véleményét két ellenzéki vitapartnere is osztotta.

A Hlas-SD az előrehozott választások kírásával kapcsolatos népszavazást támogató aláírások gyűjtését a petíciós bizottság létrehozását követőn kezdi el. A Smer-SD is az egyetlen útnak tartja a népszavazást. Richard Takáč ehhez hozzátette, hogy a referendumnak apolitikusnak kell lennie, ezért pártja különböző szervezetekkel és szövetségekkel is tárgyal. A népszavazás azonban az utolsó pont kell, hogy legyen, ki kell használni a korábbi lépéseket is, ezért a Smer-SD kezdeményezni fogja a parlament rendkívüli ülésének az összehívását is.

Michal Šipoš  szerint az előrehozott választások eredményeként ismét szabadlábra kerülnének az előző kormány letartóztatott emberei.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!