2021. november 11., 13:42

Az egykori szlovák külügyminiszter szerint lehetővé kell tenni, hogy a polgárok beleszólhassanak az EU alakításába

Az Európa jövőjéről szóló konferenciát (CoFoE) nem szabad "magasröptű beszédek" üres projektjének tekinteni, hanem inkább egy olyan lehetőségnek, amelyet megragadva az emberek hozzájárulhatnak véleményükkel a jövő Európai Uniójának kialakításához - jelentette ki Eduard Kukan volt szlovák külügyminiszter és volt európai parlamenti képviselő a TASR-nek adott szerdai (november 10.) interjújában.

Eduard Kukan
Fotó: TASR
Ez egy kihívásokkal teli projekt, amelyről egyesek azt állítják, hogy csak magasröptű beszédek sora, de valójában egy kiváló lehetőség arra, hogy bevonjuk az embereket a döntéshozatali folyamatba. Úgy van kitalálva, hogy az európai politikusoknak reagálniuk kelljen a projektben részt vevő egyszerű emberek hangjára

- magyarázta Kukan.

A volt külügyminiszter arra kérte a szlovák állampolgárokat, hogy vegyenek részt a projektben. A futureu.europa.eu többnyelvű digitális platformon keresztül szlovákul is megfogalmazhatják az ötleteiket, javaslataikat. Hozzátette:

a projekt egyedülálló lehetőséget biztosít az átlagemberek számára, hogy elmondhassák a véleményüket arról, szerintük mi tenne jót az EU-nak.

Arra is rámutatott, hogy miközben a CoFoE résztvevői az euróövezet jövőjére vonatkozó kérdésekkel foglalkoznak, magának az EU-nak az aktuális válságokkal kell megbirkóznia.

Kukan a koronavírus-világjárványt, az energiaválságot és a környezeti problémákat emelte ki.
 

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.