2020. augusztus 18., 17:02

Az egyházakon spórolna a SaS, az OĽaNO ezt nem nézi jó szemmel. Itt az újabb kormányválság?

Az állam ebben az évben 52 milliárd euróval támogatja az egyházakat. Ebből 34 milliárd euró jutna a katolikus egyházra.

Sulík-Matovic
Richard Sulík kontra Igor Matovič
Fotó: TASR

Az SaS a közösségi oldalán vetette fel, hogy eljött az idő beszélni az egyház és az állam tényleges szétválasztásáról. Álláspontjuk szerint, ha ez megtörténne, akkor az állam ezekben a válságos időkben is rengeteg pénzt tud megspórolni.

Igor Matovič (OĽaNO) kormányfő a közösségi hálón szintén kifejtette a véleményét, finoman szólva is kritizálta Sulíkék ötletét, szerinte ez csak egy újabb marketinghúzás, amivel a párt fel akarja hívni magára a figyelmet. Az SaS a Sme rodina és a Za ľudí pártoknál is kiverte a biztosítékot.

Az ötlettel egyébként múlt héten állt elő a liberális alakulat, konkrétan Miroslav Žiak parlamenti képviselő, és az SaS ifjúsági tagozata a közösségi hálón nyitotta meg a kérdést.

A képviselő azzal érvel, hogy az állam túl sokat költ az egyházakra, szerinte a költségvetésüket sokkal racionálisabb alapokra is helyezhetik, így több pénz jutna más területekre. Žiak az Egyesült Államok példáját hozta fel, ahol a az egyházak önfenntartóak, és saját maguk oldják meg a költségvetést.

A gyakorlatban ez úgy működne, hogy az egyházakat az állampolgárok adóiból támogatnák, az adófizetők a befizetett adó egy részét átutalhatnák az egyháznak. Mindez hasonlóan működne, mint a polgári szervezetek finanszírozása, ahol a tagok az adó két százalékát utalhatják az adott civil szervezetnek.

Žiak szerint a nyilvánosság és a társadalom is felkészült arra, hogy erről egy megfelelő párbeszéd alakuljon ki, ezért szeptembertől a kulturális miniszter asszonnyal Natália Milanovával (OĽaNO) szeretne erről mélyebb konzultációt szorgalmazni. A tárcavezető azonban nem örült annak, hogy Žiak nem tájékoztatta őt korábban.

A kormány többi tagja azonban nem üdvözli az SaS javaslatát, gyakorlatilag az összes kormánypárt ebben a kérdésben az ellenkező álláspontot vallja.

Igor Matovič (OĽaNO) kormányfő szerint az SaS ezzel a hívőket minősíti le, ha az egyházon élősködőknek nevezi őket.

A Za ľudí elnöke, Veronika Remišová szerint az országot más gondok nyomasztják. Miroslav Žiak csodálkozik Remišová azon álláspontján, hogy ezt nem tartja prioritásnak, mert így 50 millió eurót is megspórolhat az állam.

 

 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.