2021. november 27., 17:47

Az egészségügyi tárca lépéseket tervez az új vírusmutáns behurcolása ellen

A szakminisztérium a Közegészségügyi Hivatallal karöltve olyan lépéseket készít elő, amelyekkel be lehet azonosítani a potenciálisan kockázatos országból hazaérkezőket. Ezzel kívánnak gátat vetni az omikron variáns behurcolásának.

Heger Lengvarsky
Fotó: TASR

Ilyen országok a Dél-Afrikai Köztársaság, Botswana, Namíbia, Lesotho, Eswatini, Mozambik, Zimbabwe, Izrael, Hongkong vagy Seychelle-szigetek. Erről Zuzana Eliášová, az egészségügyi minisztérium szóvivője tájékoztatta a szlovák hírügynökséget.

A személyek beazonosítása és házi karanténba helyezése, a minták szekvenálása eszköz lehet a vírus terjedésének megakadályozására.

A további lépésekről hamarosan tájékoztatnak. Mindenkit biztosított afelől, hogy a tárcavezető, Vladimír Lengvarský a szakértőkkel együtt figyelemmel követi a helyzetet.

Intenzív kapcsolatban áll a tisztifőorvossal, ugyancsak a kabinetbéli kollégáival is”

– tette hozzá a szóvivő.

Az omikron egyre több országban bukkant fel, és lehet, hogy veszélyesebb, mint a delta. Először november 9-én mutatták ki a Dél-Afrikai Köztársaságban. Azóta több afrikai országban, de Izraelben, Belgiumban, Hollandiában, Csehországban és legújabban már Nagy-Britanniában is találtak fertőzötteket.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.