Az egészségügyi miniszter szerint összesen 25 kórházban lesz lehetőség a védőoltásra

2020. december 2., 16:52
ma7 | TASR

Marek Krajčí (OĽaNO) egészségügyi miniszter szerint a koronavírus elleni védőoltást összesen 25 kórházban tudják beadni.

Fotó: Somogyi Szilárd
Marek Krajčí

A kórházaknak rendelkezniük kell az oltáshoz szükséges eszközökkel, illetve a vakcinákat megfelelő hőmérsékletre kell lehűteni. Krajčí a kormányülést követően elmondta, hogy az egészségügyi minisztérium figyelemmel kíséri a védőoltás teljes regisztrációs folyamatát és ennek megfelelően készül fel.

A tárcavezető elmondta, 25 pontot már elkészítettek, logisztikailag felkészültek arra, hogy december 15-ig képesek legyenek biztosítani az oltást. Krajčí elmondta, a rizikócsoportok előnyt élveznek, először őket kell beoltani.

Elmondása szerint ehhez azonban masszív antigén-tesztelésre lenne szükség az intézkedések enyhítése érdekében. Hozzátette, hogy minden 5000 lakost meghaladó városban lennie kell mintavételi pontnak.

Arra ösztönzi az embereket, hogy vegyék igénybe a szolgáltatást, ha rosszul érzik magukat. Krajčí szerint ezzel nemcsak önmagukat, hanem a környezetüket is védik.

Az egészségügyi miniszter szerint van értelme tesztelni a kockázatos és veszélyes régiókban is.

Úgy vélte, jobb lenne elkerülni a zárást a karácsonyi ünnepek alatt.