2021. szeptember 5., 15:41

Az egészségügyi miniszter feje fölött Damoklész kardja függ?

Az RTVS közszolgálati televízió 5 perccel 12 óra előtt című politikai vitaműsorának Igor Matovič miniszterelnök-helyettes, pénzügyminiszter és Ladislav Kamenický, a Smer-SD alelnöke, ellenzéki politikus volt a vendége.

Vitatkoztak
Fotó: TASR
Igor Matovič és Ladislav Kamenický

Kamenický a Büntető Törvénykönyv vitatott 363. paragrafusáról szólva emlékeztetett rá, hogy ennek a cikkelynek az alkalmazására, amely lehetőséget nyújt a Főügyészségnek, hogy megszüntessen vádemeléseket vagy büntető eljárásokat a múltban már számos alkalommal sor került. Ezért úgy véli, hogy a paragrafus módosításának szorgalmazása célirányos. Mint megjegyezte:

Nem ellenezzük, ha valaki valami rosszat tesz szmebesüljön a felelősségre vonással. Ugyanakkor nem értünk egyet a paragrafus módosításával és a Főügyészség jogkörének szűkítésével, mert később ez az egyszerű emberekre is kihatással lehet."

Vitapartnere, Igor Matovič, az OĽaNO elnöke úgy reagált erre, hogy igyekszik megérteni a Főügyészség döntését, de ez nem könnyű. Mint fogalmazott:

A Főügyészség negatívan döntött, amikor azt üzente, hogy nem kell büntető eljárást indítani az olyan személyek ellen, mint például Jaroslav Haščák vállalkozó. Megegyeztünk a koalícióban, hogy  erről a kérdésről szakmai és őszinte vitát folytatunk és végre kell hajtanunk a kormányprogramban foglaltakat, amikor célul tűztük ki, hogy fellépünk a negatív jelenségek ellen."

Megjegyezte azt is, hogy mindezzel összefügg Peter Kovařík megvádolt rendőrfőkapitány távozása is. A vita nem zárult le, de egyelőre nem tartja égető témának a dolgot. Utódját valószínűleg a jelenleg érvényes előírások szerint fogják kiválasztani.

A pénzügyminiszter reagált arra a vádra is, hogy az általa kezdeményezett vakcinalottó okolható a népesség alacsony, 41 százalékos átoltottságáért. Véleménye szerint az oltási kampány sikertelenségéért az egészségügyi tárca a felelős. Nem zárta ki azt sem, hogy menesztik Vladimír Lengvarský minisztert. Hozzátette: az elmúlt öt hónap alatt nem tapasztalt semmiféle innovatív igyekezetet azzal kapcsolatban, miként lehetne növelni a 80 év felettiek körében az oltási hajlandóságot. A következő hetek megmutatják, hogyan alakul majd a járványhelyzet.

Kamenický továbbra is annak a híve, hogy az oltás felvétele önkéntes legyen, a vakcinalottót pedig fölösleges pénzkidobásnak nevezte.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!