2020. december 2., 16:33

„Az egész volt rendőri vezetés összefonódott a maffiával, ilyen még Afrikában sem történhet meg”

A parlament alelnöke, Juraj Šeliga (Za ľudí) kijelentette, hogy Szlovákia kezd megtisztulni a korrupciós bűnöktől.

Juraj Šeliga
Fotó: TASR

Juraj Šeliga újságíróknak arra reagált, hogy a NAKA több tisztviselőt letartóztatott. Elmondása szerint örül annak, hogy a rendőrség szabad kezet kapott.

Ahogy az egyes embereket őrizetbe veszik és megvádolják, úgy kezdenek sorban tanúskodni, egyikük a másik után

– jelentette ki Šeliga, aki hozzátette, nagyon kíváncsi a Penta pénzügyi csoport vezetőjének, Jaroslav Haščáknak a nyomozási eredményére.

A Za ľudí politikusa szerint ez egy nem mindennapi botrány.

Ilyen még Afrikában sem történik, hogy az egész volt rendőrség vezetését őrizetben tartják vagy megvádolják

-  reagált  Milan Lučanský volt rendőrparancsnok letartóztatására.

Šeliga szerint Robert Kaliňák volt belügyminiszter azon kijelentései, miszerint Tibor Gašpar rendőrfőkapitány volt a legjobb, Lučanský pedig „majdnem a legjobb”, teljesen más értelmet nyer.

Juraj Krúpa (OĽaNO) a parlamenti védelmi bizottság tagja is hasonlóan vélekedik, szerinte a magas beosztású tisztviselők átfogó letartóztatása bizonyítja az itt uralkodó maffiakapcsolatokat.

Krúpa szerint nehéz felmérni, hogy Lučanskýt konkrétan mivel vádolják, de ez egy olyan helyzetet eredményez, amelynek köze lehet az egyes tisztviselők komplex letartóztatási folyamatához, mert a rendőrség előbb utóbb kideríti a konkrétumokat és így könnyebb lesz megérteni az összefüggéseket.

 Mindezek a letartóztatások és kivizsgálások bizonyítékai annak, hogy az előző kormány és a maffia között szoros volt az együttműködés

– mondta Krúpa.

Visszaemlékezett Peter Pellegrini (független) volt szavaira is, aki Lučanskýt és Tibor Gašpart nagyszerű szakembernek tartotta és dicsérte.

Az OĽaNO képviselője szerint

ez pontosan az a profi politikusi magatartás, aki úgy közelítette meg a dolgokat, hogy vagy tudott ezekről és hallgatott, vagy eltakarta a szemét és nem akart ezekről tudni.

Krúpa leszögezte, a leendő rendőrfőnök ne csak szakértő legyen, de legyen meg a kellő bátorsága és az elszántsága, hogy az ilyen dolgokat ki tudja vizsgálni, illetve növelje a rendőrség hitelességét a nyilvánosság szemében.

Lukáš Kyselica (OĽANO) parlamenti képviselő, aki egyben volt rendőrnyomozó, elmondta, hogy a médiákból nem derül ki, hogy a szerdai őrizetbe vételi akció milyen konkrét eseményhez köthető. Azt azonban megjegyezte, a rendvédelmi szervek csak megalapozott bizonyítékok alapján járnak el.

A Sme rodina parlamenti frakcióvezetője, Peter Pčolinský tudomásul veszi a Lučanskýval kapcsolatos információkat.

Hadd tegyék a bűnüldöző szervek azt, amit tudnak

- mondta újságíróknak, hozzátéve, hogy már nem akar nyilatkozni, mert nincs több információja.

 

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.