2019. december 26., 13:19

Az antalfalvai népi festészet lehet Szlovákia új UNESCO-s szellemi világöröksége

A Vajdaságban található Antalfalva (szlovákul és szerbül Kovačica) lehet az UNESCO szellemi világörökségi listájának új szlovák eleme.

Fotó: uszz.sk

Ľubica Laššáková kulturális miniszter szerb kollégájával együttműködve javasolni fogva a különleges festészeti örökség felvételét a világörökség listájára. A magyar közvélemény számára kevésbé ismert, ugyanakkor igen érdekes hagyomány a vajdasági Antalfalva hagyományos, naiv festészete.

A helyi szlovák kisebbség tagjai minden különösebb előképzettség nélkül, a településre jellemző különleges stílusban festenek, amelyet mind a szerb kulturális miniszter, Vladen Vukosavljevič, mind szlovák kolléganője érdemesnek tart arra, hogy az UNESCO világörökség listájára kerüljön.

Antalfalva Belgrádtól 40 kilométerre található, a XVIII. században alapított település. Őslakosai szerb katonák és családjaik voltak, majd az 1800-as évek elején jelentős számú szlovák kisebbség költözött ide Árvából, Trencsénből és a mai Békés megye északi területeiről. A mintegy hatezer lakosú Antalfalva mind a mai napig a bánáti szlovákság központja.

A szlovák "szellemi" UNESCO-lista éppen pár héttel ezelőtt gazdagodott utoljára, a hagyományos drótos mesterséggel. Korábban többek között a szlovákság tradicionális hangszerét, a fujarát, a terhelyi (Terchová) népzenét, a dudás kultúrát, valamint Magyarországgal, Németországgal, Csehországgal és Ausztriával közösen, a kékfestést díjazták.
Megosztás
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.