2020. december 6., 16:27
Frissítve: 18:01

Az állampolgárok több mint fele támogatja az előrehozott választásokról szóló népszavazást

A szlovák állampolgárok 53,5 százaléka támogatja az előrehozott parlamenti választásokkal kapcsolatban kiírt népszavazást, az emberek 39,9 százaléka ellene van, 6,6 százaléknyian pedig nem vagy nem tudtak állást foglalni a kérdésben - derül ki a Markíza kereskedelmi csatorna megbízásából készült Focus-felmérésből.

Fotó: TASR

Az előrehozott választásokat támogatók között a legnagyobb arányban a Peter Pellegrini exminiszterelnök vezette Hlas-SD szimpatizánsai vannak. A szociáldemokrata párt támogatóinak 89,2 százaléka szeretné, ha a kérdésben referendumot írnának ki. Ez persze nem véletlen, hiszen éppen Peter Pellegrini és pártja volt az, amelyik kezdeményezte a népszavazás kiírását.

Kormányváltó hangulatban vannak a Smer-szavazók is, akiknek 82,3 támogatja az előrehozott választások kiírását. 

Érdekes, hogy a kormánypárti SaS és a Sme rodina támogatóinak csaknem negyven százaléka (SaS: 37,9 százalék, Sme rodina: 38,5 százalék) is egyet tud érteni Pellegriniék kezdeményezésével. De nem sokkal maradnak le mögöttük a szintén kormánykoalícióhoz tartozó Za ľudíval szimpatizálók sem, akiknek 20,4 százaléka látja értelmét egy népszavazás kiírásának.

Abban semmi meglepő nincs, hogy az előrehozott választásokat célzó kezdeményezést legkevésbé az OĽaNO-szavazók támogatják - mindössze 6,3 százalékuk.  

A felmérést november 18-25. között a Focus közvélemény-kutató cég készítette 1004 válaszadó bevonásával.

Juraj Šeliga, a Za ľudí képviselője, a parlament egyik alelnöke szerint kérdéses, hogy valójában mennyi ember venne részt az előrehozott választáson. 

A kormánypárti politikus elismerte, hogy az elmúlt hetek kormányzati kommunikációja és a járványügyi intézkedések nagyban befolyásolhatták a válaszadókat.

Peter Pellegrini, a Hlas-SD elnöke szerint a referendum egy demokratikus eszköz arra, hogyan változtassuk meg a politikai viszonyokat. Leszögezte ugyanakkor, hogy a népszavazást nem szabad egyetlen politikai párt erőfeszítéseihez sem kötni.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!