2020. március 23., 14:56

Az Állami Tartalékalap elnökének leváltását javasolja Sulík

Richard Sulík (SaS) gazdasági miniszter hétfőn javaslatot tesz Kajetán Kičura, az Állami Tartalékalap (SŠHR) elnökének felmentésére a COVID-19 világjárványhoz kapcsolódó orvosi ellátáshoz szükséges felszerelés beszerzésének körülményei miatt. Igor Matovič (OĽaNO) miniszterelnök már vasárnap (március 22.) bejelentette Kičura leváltását és azt, hogy ellenőrzést végeztek az irodában és feljelentést tesznek. Sulík közölte, arról még nem született megegyezés, hogy ki teszi meg a feljelentést.

Fotó: TASR
Előkészítettem a javaslatot Kičura visszahívására. Azt még meglátjuk, én teszek-e feljelentést, vagy valaki más. Ebben még meg kell egyeznünk"

 – mondta Sulík hétfőn, a központi válságstáb ülése előtt. Sulík már előkészített egy javaslatot az Állami Tartalékalap új vezetőjének személyére, ám a nevét csak a miniszterelnökökkel való egyetértés után akarja közölni.

Matovič az Állami Tartalékalapnál végzett ellenőrzés után rámutatott, hogy például Kičura két, összesen 35 millió eurós szerződést kötött egy olyan vállalkozással, amelynek addig 74 ezer eurós forgalma volt.

Elmondta, megkérdezték, milyen alapon választották ki a társaságot, mivel a cég korábban nem vállalkozott hasonló területen. Úgy véli, a tartalékalap szándékosan elmulasztott bemutatni az ellenőrzés során két jegyzőkönyvet. Miután megvizsgálta őket, kijelentette, hogy a bizottság nem tartotta megfelelőnek az ajánlattevőt, Kičura ennek ellenére aláírta a szerződéseket. Hangsúlyozta továbbá, hogy az Állami Tartalékalap olyan teszteket vásárolt, amelyekre az egészségügyi minisztérium nem adott megrendelést, és amelyekre nem volt szükség.

Sulík azt mondta, megvizsgálják az állítólagos túlárazásokat is.

Kivizsgáljuk, hogyan történt, hogy tízmillió szájmaszkot rendeltek, darabonként 1,1 eurós áron egy olyan cégtől, amely egy hónapja létezik, amikor 25 centért is lehet maszkot venni ugyanekkora mennyiségben"

- tette hozzá Sulík.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.