2020. május 13., 19:11

Az államfő üdvözli Mamojka döntését

Zuzana Čaputová államfő üdvözli, hogy Mojmír Mamojka alkotmánybíró lemondott a hivataláról. Mamojka döntése nem lepte meg őt. Ezt szerdán jelentette ki, mielőtt meghallgatta volna az ombudsman évértékelő jelentését a parlamentben.

Zuzana Čaputová
Fotó: TASR

Az államfő úgy véli, mindenkinek az az érdeke, hogy Mamojka helyére minél előbb megválasszák az új alkotmánybírót.

Annak ellenére, hogy a parlament programja mostanában zsúfolt, ezt is fel fogja venni a prioritások közé. Jó lenne, ha az SZK Alkotmánybírósága teljes létszámmal működne”

– közölte Čaputová.

Úgy véli,

Mamojka döntése hozzájárulhat ahhoz, hogy javuljon az igazságszolgáltatás hitelessége.

Mamojkát Peter Tóth volt titkosrendőr és újságíró kötötte össze Marian K. vállalkozóval. Tóth januárban tett tanúvallomást a bíróság előtt Ján Kuciak újságíró meggyilkolása ügyében. Azt állította, hogy 2018 nyarán találkozott az alkotmánybíróval, és Marian K. megbízásából átadott neki egy borítékot egy alkotmánybíróság elé terjesztendő beadvánnyal.

Mamojka ezt tagadta, és azzal érvelt, hogy az Ab szenátusa, amelynek ő is a tagja volt, 2018 szeptemberében elutasította Marian K. panaszbeadványát az előzetes letartóztatásával összefüggésben.

A Denník N napilap rendőrségi információkra hivatkozva korábban arról írt, hogy Marian K. üzeneteket váltott Mamojkával 2018 júniusában. A Threema üzenetek szerint a vállalkozó 2018. június 14-én készült találkozni az alkotmánybíróval. Marian K.-t 2018. június 20-án vették őrizetbe.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.