cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2021. április 21., 14:33

Az államfő szerint ideje, hogy a katonák visszatérjenek a felkészüléshez és a kiképzéshez

Annak ellenére, hogy a Szlovák Fegyveres Erők jelentős mértékben kivette a részét a járványkezelésből, sikerült tartania a műveleti készenléti szintet is.

Fotó: Zuzana Čaputová facebook

Ahhoz azonban, hogy ezt a szintet továbbra is képes legyen tartani, illetve fokozatosan szintet tudjon lépni,

az asszisztensi feladatok teljesítése után vissza kell térnie a felkészüléshez és a kiképzésekhez, beleértve a nemzetközi hadgyakorlatokat is.

Ezt Zuzana Čaputová államfő jelentette ki, aki egyben a Szlovák Fegyveres Erők főparancsnoka is.

Az elnök asszony a közösségi hálón tájékoztatott a keddi (április 20.) találkozójáról Jaroslav Naď (OĽANO) védelmi miniszterrel és Daniel Zmeko vezérkari főnökkel.

Az államfő a tárgyaláson felvetette, hogy

Szlovákiának fel kellene készülnie arra, hogy a nem katonai jellegű válsághelyzeteket a fegyveres erők bevonása nélkül is meg tudja oldani.

Méltatta a katonák válságkezelés során végzett munkáját, ugyanakkor figyelmeztetett:

előfordulhat olyan helyzet, amikor a Szlovák Köztársaságnak átfogóbb kihívásokkal vagy egyidejűleg több válsággal kell szembenéznie.

A csehországi helyzettel összefüggésben az államfő rákérdezett a hazai lőszerraktárak biztonsági állapotára. A védelmi tárca mindkét képviselője biztosította őt afelől, hogy

a hadsereg kiemelt figyelmet szentel a lőszerraktárak védelmének.

A találkozón szóba került a katonai jelenlét fokozódása az ukrán-orosz határon, és az ebből fakadó aggodalmak.

Mindnyájan egyetértettünk abban, hogy a fokozódó katonai jelenlét Ukrajna keleti határainál szokatlan, és hozzájárul Ukrajna, valamint az egész régió instabilitásához. Számunkra kiemelten fontos, hogy Ukrajna biztonsági környezete békés, stabil és kiszámítható legyen 

- hangsúlyozta Čaputová.
 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.