magyar7 25
A férfiasságtól az apaságig, az égszakadástól Gvadányi és Juhász Gyula Szakolcájáig
Magyar7 - 25. száma
2022. március 25., 16:33

Az államfő szerint az antiszemita incidensek száma nő

Zuzana Čaputová államfő szerint az antiszemitizmus nem tűnt el a társadalomból, ellenkezőleg, az utóbbi években nőtt az antiszemita indíttatású incidensek száma. Az elnök asszony erről Poprádon (Poprad) beszélt, a szlovákiai zsidók első transzportjának 80. évfordulója alkalmából tartott pénteki megemlékezésen.

Čaputová
Fotó: TASR

Čaputová emlékeztetett, hogy a zsidó imaházak, közösségi és emlékhelyek továbbra is fokozott védelmet igényelnek. "Az antiszemita megnyilvánulások közé tartozik a történelmi tények tagadása, valamint a bűncselekmények elbagatellizálása is" - állapította meg az elnök asszony, példaként említve azt a cinikus érvelést, amely szerint az Ukrajna elleni orosz agressziót az ún. "nácitlanítás" indokolja.

Čaputová szerint a lakosság most talán jobban el tudja képzelni, mi is történt nyolcvan éve, hiszen Szlovákia határain túl ismét háború dúl.

Amikor elődeink szemtől szemben találták magukat a gonosszal, feltették a kérdést, hogy tétlenül nézzék-e, ami folyik, vagy tegyenek ellene. Szerencsére ma már jóval kevesebbet kockáztatunk, amikor erkölcsi alapon foglalunk állást. A hangunknak és a helyes cselekedetre való hajlandóságunknak annál erősebbnek kell lennie" 

- hangsúlyozta az államfő.

Rámutatott: a társadalom akkor tiszteleg a holokauszt áldozatai előtt, ha a mindennapokban is emlékezik a holokauszthoz vezető szavakra és eseményekre, és felkapja a fejét minden igazságtalanságra, illetve a zsidók vagy más nemzetek és kisebbségek elleni gyűlöletkeltésre.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.