Az államfő szeretné, ha szlovákiai szakértő is segítene Jozef Chovanec halálának felderítésében

2020. szeptember 10., 13:57
ma7 | TASR

Ha egy szlovákiai szakértő is részt venne a Jozef Chovanec 2018-ban bekövetkezett belgiumi tragikus halálával kapcsolatos nyomozásban, az segítené az eset körülményeinek felderítését, és nagyobb fokú bizalmat jelentene a vizsgálati eljárással szemben.

Zuzana Čaputová
Fotó: TASR

Zuzana Čaputová államfő ezért

arra kéri Belgiumot, hogy vegye figyelembe Chovancová családjának ezt az igényét.

Erről a csütörtöki nyilatkozatában tájékoztatott. Hozzátette: annak gyanúja, hogy Chovanec a rendőri beavatkozás következtében halt meg, megbocsáthatatlan.

Az államfő azt javasolta Jozef Chovanec családjának, hogy fontolja meg a szlovákiai szakértő jelenlétét.

Úgy döntöttek, élnek a lehetőséggel. „Meggyőződésem, hogy ez a lépés mind a szlovák, mind a belga nyilvánosság szemében növelné a nyomozás hitelességét. Következésképp: államfőként megkérem a belga felet, hogy vegyék figyelembe a hozzátartozók kérését” – közölte Čaputová.

Az államfő a rendőri brutalitás minden formáját elutasította, legyen szó bármely ország állampolgáráról. „A gyanú, mely szerint a halál a rendőri beavatkozás miatt következett be, megbocsáthatatlan, és a rendőri fogdában készült, nyilvánosságra hozott felvételek biztosan mindenkiben dühöt és rémületet váltottak ki” – állapította meg.

Čaputová szerint aggasztó, hogy a belgiumi képviseleti iroda igyekezete ellenére az ügyet ilyen hosszú idő alatt sem vizsgálták ki rendesen.

„Még ha a felvétel nyilvánosságra hozása után történtek is előrelépések, és egyes esetekben személyi felelősségvállalásra is sor került, az ügy kivizsgálásával kapcsolatos kétségek megmaradtak. Mindannyiunk érdeke, hogy megtegyék azokat a szükséges lépéseket, amelyek az üggyel kapcsolatban növelhetik a belga és a szlovák nyilvánosság bizalmát. Bízom benne, hogy a belga féllel közösek a céljaink és az elvárásaink” – jegyezte meg.

Egy ipari kamera felvételei arról tanúskodnak, hogy az incidens során az egyik beavatkozó rendőrnő karlendítéssel köszön öt kollégájának, akik Chovanec mellkasán térdelnek. A náci megnyilvánuláson nevető rendőrök 16 percen keresztül tartották mozdulatlan helyzetben az illetőt úgy, hogy a térdüket a mellkasához szorították.

Kövesse facebook oldalunkat is!