2023. január 24., 13:59
Frissítve: 05:28

Az államfő reméli, hogy a parlament kedden módosítja az Alkotmányt

Zuzana Čaputová államfő bízik benne, hogy a parlament kedden elfogadja az előrehozott választáshoz szükséges alkotmánymódosítást.

Zuzana Čaputová
Fotó: TASR
Az én álláspontom egyértelmű. Világosan leszögeztem, hogy szükség van előrehozott választásra, mivel a kormány jogkörei korlátozottak

– jelentette ki az államfő, hozzátéve, hogy az alkotmánymódosítást és a további szükséges határozatokat január 30-ig el kell fogadni.

Ellenkező esetben hivatalnokkormányt nevezek ki

– tette hozzá.

A volt kormánypártok vasárnap (január 22.) megállapodtak a szeptember 30-i előrehozott választásban és az alkotmánymódosítás szövegében. A választási ciklus lerövidítéséhez 90 parlamenti képviselő támogatására lesz szükség. Eduard Heger (OĽANO) megbízott kormányfő feltételezi, hogy a javaslat megvitatását követően a parlament rögtön megszavazza az alkotmánymódosítást.
Jelenleg a parlamenti vita zajlik, előreláthatóan ma délután ötkor vagy holnap délelőtt 11 órakor kerülhet sor a szavazásra.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.