cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2024. január 24., 17:48

Az államfő nem írta alá a hatásköri törvény módosítását, az Alkotmánybírósághoz fordul

Zuzana Čaputová köztársasági elnök úgy döntött, hogy nem írja alá az úgynevezett hatásköri törvény módosítását, amelyet a múlt héten ismét jóváhagytak a parlamentben.

Zuzana Čaputová
Archív felvétel
Fotó: TASR

A jogszabály február 1-jétől az Idegenforgalmi és Sportminisztérium létrehozását irányozza elő. Mint korábban bejelentették, az elnök rövidesen a Szlovák Köztársaság Alkotmánybíróságához (AB) fordul. Erről Martin Strižinec, az államfő szóvivője tájékoztatott.

A képviselők még 2023 decemberében hagyták jóvá a hatásköri törvény módosítását, amelyet rövidített törvényhozási eljárásban tárgyaltak. Az év elején az elnök több fenntartással küldte vissza a parlamentnek. Ezt követően a parlament felülbírálta a vétóját, és újra jóváhagyta a törvényt.

A kormányzati tevékenységek szervezéséről és a központi államigazgatás szervezetéről szóló törvény módosítása az új minisztérium létrehozása mellett változásokat hoz az Egészségügyi Felügyeleti Hatóság (ÚDZS) elnökének és a Szlovák Köztársaság Statisztikai Hivatala (ŠU SR) elnökének kiválasztásában is. Az elnök fenntartásainak egy része ezekre a változásokra irányult.

A módosítás azt jelenti, hogy a Statisztikai Hivatal elnökét nem az államfő, hanem a kormány nevezi ki és menti fel. A törvény kiegészül azzal, hogy "a hivatal elnöke hatáskörének gyakorlása során az állami hatóságok, a helyi önkormányzati hatóságok, más hatóságok és más személyek utasításaitól függetlenül jár el".

Az  Egészségügyi Felügyeleti Hatóság vezetőjét ismét a kormány nevezi ki és menti fel az egészségügyi miniszter javaslatára. Az elbocsátás indokai is kiegészülnek. A módosítás újra bevezeti az ÚDZS vezetőjének felmentésére vonatkozó egyéb súlyos okokat is, beleértve különösen az olyan magatartást, amely kétségeket ébreszt vagy ébreszthet a feladatai ellátásához szükséges személyes, erkölcsi vagy szakmai alkalmasságával kapcsolatban.

Az államfő kifogásolta továbbá a Szlovák Információs Szolgálat és a Hálózati Ágazatok Szabályozásának Hivatala központi államigazgatási szervek közé történő felvételét.

Az úgynevezett hatásköri törvény módosítása az ellenőrző szervek hatáskörét is szabályozza a Szlovák Köztársaság védelmi érdekeinek védelmével kapcsolatban a kettős felhasználású termékek kivitelével, szállításával, közvetítésével és tranzitjával, a védelmi ipar termékeinek kereskedelmével és az olyan kijelölt termékek kereskedelmével kapcsolatban, amelyek birtoklása biztonsági okokból korlátozott.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.