2020. április 15., 11:15
Frissítve: 01:16

Az államfő kinevezte Vladimír Pčolinskýt az SIS élére

Vladimír Pčolinský a Szlovák Információs Szolgálat (SIS) új főnöke. Szerdán nevezte ki őt Zuzana Čaputová államfő a kormány javaslatára. Pčolinský Anton Šafárik helyét vette át, aki 2016 júliusától állt a titkosszolgálat élén.

Fotó: TASR

Az államfő szerint a titkosszolgálatnak autonómnak kell lennie, ugyanakkor szigorúan tartania kell magát a törvényi keretekhez, nem válhat egyfajta állammá az államon belül.

Öntől, igazgató úr, elsősorban autonómiát és önállóságot várok, valamint azt, hogy megőrzi a titkosszolgálat politikai függetlenségét

- hangsúlyozta Čaputová.

Az elnök asszony fontosnak tartja a titkosszolgálatra kiterjedő külső felügyelet megerősítését is. Úgy véli, hogy a Szlovák Információs Szolgálat (SIS) tevékenységét felügyelő különleges bizottság csak formális jogkörökkel rendelkezik, és nem áll rendelkezésére elegendő eszköz ahhoz, hogy szigorúan ellenőrizhesse, az SIS betartja-e a rá vonatkozó törvényeket. Megjegyezte, hogy

a titkosszolgálatnak folyamatosan tájékoztatnia kellene az illetékes szerveket, amennyiben jog- vagy alkotmányellenes tevékenység gyanúja merül fel, és a lehetőségekhez mérten tájékoztatnia kellene a nyilvánosságot is.

A Szlovák Köztársaságban eddig nyolcan töltötték be ezt a pozíciót: kétszer Vladimír Mitro, majd Ivan Lexa, Jozef Magala, Karol Mitrík, Ladislav Pittner, Rudolf Žiak, Ján Valko és Anton Šafárik.

Megosztás

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.