2021. augusztus 26., 16:31

Az államfő kinevezte a Legfelsőbb Közigazgatási Bíróság három bíróját

Zuzana Čaputová államfő csütörtökön kinevezte a Szlovák Legfelsőbb Közigazgatási Bíróság három új bíróját.

Zuzana Čaputová
Fotó: Zuzana Čaputová facebook

Michal Matulníkról, Katarína Cangárováról és Peter Potáschról van szó. A bírók kinevezését kivételes eseménynek nevezte, amely lehetővé teszi, hogy az intézmény maradéktalanul teljesítse a társadalmi küldetését.

Ellentétben a jövőbeni kollégáikkal, önök nem bírói környezetből érkeztek, és csak a mai nappal válnak bírókká. A bírói tisztséggel nagy felelősség is jár, hiszen felhatalmazást kapnak arra, hogy emberi sorsokról döntsenek. Kérem, bölcsen és alázattal viseljék ezt a felelősséget 

- fogalmazott Čaputová a bírók kinevezése kapcsán mondott beszédében.

Hozzátette:

az újonnan kinevezett bíróknak lehetőségük nyílik arra is, hogy növeljék az igazságszolgáltatásba vetett közbizalmat.

Az elnök asszony a bírói függetlenség fontosságát is hangsúlyozta, hozzáfűzve:

az nem privilégium, hanem az állampolgárok alkotmányos joga és a bírói hivatás gyakorlásának az egyik legfontosabb feltétele.

A nyilvános meghallgatást sikerrel abszolválta 21 bírójelölt, köztük a Legfelsőbb Közigazgatási Bíróság elnöke, Pavol Naď is. Az új intézményben 30 bírói pozíciót kell betölteni.

A Szlovák Legfelsőbb Közigazgatási Bíróság létrejötte a tavalyi igazságszolgáltatási reform eredménye. A jogállása a közigazgatási jog területén a Szlovák Legfelsőbb Bíróságéval megegyező, emellett a bírók és az ügyészek elleni fegyelmi eljárások is a hatáskörébe tartoznak. Felülvizsgálhatja a helyhatósági választások alkotmányosságát és törvényességét is.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.