2022. április 12., 20:12

Az államfő helyesnek tartja a MiG-29-esek átadását

Zuzana Čaputová államfő helyesnek és megalapozottnak tartja azt az elképzelést, hogy Szlovákia átadhatná Ukrajnának MiG-29-es vadászgépeit. Ehhez azonban arra van szükség, hogy nélkülük is biztosítva legyen Szlovákia légterének ellenőrzése, és az ukránok igényt tartsanak a vadászgépekre.

Ő a pártok felett áll
Zuzana Čaputová
Fotó: TASR
„Az elsődleges szempont ugyanaz, mint az Sz-300-as rendszernél volt, azaz hogy más módon védve legyen az ország légtere. Erről a szövetségeseinkkel kell tárgyalni. Ezután teljesen természetes lenne, hogy érdeklődés esetén átadnánk Ukrajnának a MiG-eket”

- mondta az államfő.

Szerinte elegendő ideje van az országnak annak eldöntésére, hogy megvásárolja-e a Patriot légvédelmi rendszert. Rámutatott, hogy az idetelepített Patriot egységek addig maradnak, amíg csak szükség lesz rájuk.

Az államfő helyénvalónak tartja, hogy az ország megszabadul a régi haditechnikai felszerelésektől és új, nyugati rendszerekkel helyettesíti őket.

Emellett folyamatosan reagálni kell az álhírekre, a hazug információkra, a kitalációkra és szándékosan megtévesztő hírekre, és sorra cáfolni azokat a híreszteléseket, hogy ezzel a folyamattal veszélybe kerül Szlovákia biztonsága”

- emelte ki Čaputová.

Arra is rámutatott, hogy számos ország adott fegyvereket Ukrajnának, Szlovákia viszont csak légvédelmi felszerelést, és azt is hangsúlyozni kell, hogy Ukrajna az az ország, amelyet megtámadtak és védekezésre kényszerül.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.