2024. február 23., 16:17

Az államfő gondolkodási ideje

Zuzana Čaputová köztársasági elnök a Szlovák Információs Szolgálat (SIS) alapszabályának módosítását fogja kérni, amelyről csütörtökön (február 22-én) tárgyalt a kormány. Ennek megfelelően fog reagálni. Azt még nem közölte, hogy beidézi-e a SIS irányításával megbízott helyettest is. Erről tájékoztatta a sajtót.

Zuzana Čaputová
Fotó: TASR
Az alapszabály módosításáról csütörtökön értesültem a médiában megjelent hírekből; természetesen kikérem az alapszabályt. Arról, hogy a kormány milyen változtatásokat tervez ezzel kapcsolatban, még nem tudok részleteket"

- mondta az államfő. Nem kívánt reagálni azokra a feltételezésekre, amelyek a SIS vezetésében az ország elnökének bevonása nélkül, a helyettesi megbízatás megváltoztatásával történő esetleges változásról szólnak.

Ha a jogszabályokat úgy módosítanák, hogy az elnök ne nevezze ki a SIS igazgatóját, Čaputová szerint ez sérthetné a szlovák alkotmányt. Hangsúlyozta, hogy az alkotmány az, amely az államfőnek adja meg a jogot a titkosszolgálat igazgatójának kinevezésére. Emlékeztetett arra is, hogy a kormánynak négy hónapba telt, mire egyáltalán jelöltet ajánlott neki, és az Alkotmánybíróság joggyakorlata szerint az államfőnek is megfelelő időre van szüksége a jelölés értékeléséhez.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.